Menüpontok

Kiemelkedő magyar sikerek a Multisport Para Európa-bajnokság első hetében

A rotterdami kontinensviadal félidőjében a hazánkat képviselő parasportolók már három érmet szereztek: kettő ezüstöt és egy bronzot. A csapat medáljait bocciában, csörgőlabdában és judoban gyűjtötték be mieink, ezzel pedig többen értékes pontokat is szereztek a paralimpiai kvalifikációs rendszerben.

Multisport Para Európa-bajnokságon, a női bocciások BC4 egyéni kategóriában érdekelt Szabó Alexandra a csoportjából egy győzelmet és egy vereséget követően jutott tovább a negyeddöntőben, ahol a horvát Anamaria Arambasic-csal küzdött meg. A magyar parasportoló magabiztos teljesítménnyel, 9:0 arányban múlta felül déli szomszédunkat. A döntőbe jutásért folytatott párharc során a görög Chrysi Morfi ellen éles csatát vívott, de végül 4:3-ra győzedelmeskedett. A fináléban sem volt könnyű dolga, a portugál Carla Oliveira ellen mérkőzött, akivel szemben nem jött össze a bravúr és 7:4 arányban kikapott és ezüstérmes lett.

Mieink vegyes párosban is remekeltek. A Szabó Alexanda és Berkes Gergő alakította duó a csoportjukban főlényes győzelmet arattak a spanyolok és szlovákok ellen, míg az ukránokkal vívott szoros küzdelemben alul maradtak. Így egyenes az elődöntőben folytatták az Eb-szereplésüket, ahol a britekkel találkoztak, de 6:5-re vereséget szenvedtek. A bronzmérkőzés szoros csatát hozott a portugálok ellen, azonban a bravúr elmaradt és negyedik helyen végeztek 4:2-es végeredményt követően.

A C-divízióba tartozó férfi csörgőlabdázók számára rendezték meg az Eb-t Hollandiában. A Bélafi Szilárd, Bukta Gábor, Majzik Zsolt, Orbán Roland és Ruzsa Zoltán összetételű magyar válogatott számára is kiváló lehetőség volt az Európa-bajnokság, hogy egy csoporttal feljebb léphessenek. Mieink remekül kezdtek: a svédek, az olaszok és a bolgárok legyőzését követően a negyeddöntőbe jutottak, ahol Azerbajdzsánt búcsúztatták 15:5-ös sikert követően. Az elődöntőben a spanyolok különítményével szoros párharcot vívtak és 5:3 arányban bravúrt értek el. A fináléban azokkal a svédekkel találkoztak, akiket a csoportkörök során 8:7-es végeredménnyel múltak felül. Az aranyéremért zajló izgalmas meccsen az északiak revansot vettek és 11:5-re győzni tudtak. A magyar csörgőlabda-válogatott így ezüstérmesként állhatott dobogóra, valamint kvalifikálták magukat a B-divízióba.

A láttássérült judosok között Burányi Flóra 57 kilogrammosok J1-es sérültségi kategóriájában lépett tatamira. A paralimpikonnak nem volt könnyű dolga, hiszen a török Dondu Yesilyurt felülmúlta őt az első mérkőzésén. Ezt követően a magyarnak vigaszágon kellett a legjobb formáját nyújtania. Az olasz Giordano Asia ellen már remekül tudott, így a bronzérmérkőzés következhetett. Hazánk sportolója tiszteségesen helytállt a moldovai Ina Cernei-vel szemben és végül győzedelmeskedett. Eredményének köszönhetően a dobogó harmadik fokára állhatott és megszerezte a magyar küldöttség első érmét. A judos ezzel újabb fontos pontokat szerzett a párizsi paralimpia kvalifikációs rendszerében.

Az augusztus 7-20. között zajló Multisport Para Európa-bajnokságon 19 sportolóból álló magyar csapat tagjai az értékes helyezék mellett, egyes sportágakban, paralimpiai kvótákat és kvalifikációs pontokat is szerezhetnek a jövő évi párizsi játékokra. Az Eb második hetében íjászatban, sportlövészetben, tollaslabdában és kerékpárban lesznek érdeketek a magyar versenyzők.