Menüpontok

Kilenc fővel vág neki a parakajak-kenu válogatott a világbajnokságnak

A párizsi paralimpia előtti véghajrához közeledve a kajak-kenusok számára sincs idő a pihenésre. A németországi Duisburg városa augusztus 23-tól 27-ig várja a sportág legjobbjait a világbajnokságon. A már jól megszokott módon, az ép és parasportolók integrált rendszerben, egy időben és egy helyszínen versenyeznek. A tét ezúttal nem más, mint a paralimpiai országkvótaszerzés a jövő évi párizsi játékokra.

Hazánk csapata közel egy hónapja az Európa-bajnokságon hangolódott idei legrangosabb megmérettetésükre. Az ECA ifjúsági, U23 és parakajak-kenu kontinensviadalon a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert VL2 200 méteren, míg a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin Eszter KL2 200 méteren hódította el a bajnoki címet. A paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál KL1 200 méteren elsőként ért célba, míg harmadik helyen Suba Róbert végzett. Azonban ezen versenyszámban nem jött össze az öt résztvevő nemzet, így a futamuk nem tekinthető hivatalos Európa-bajnoki számnak. A három kiemelkedő paralimpikon újra hajóba száll, így nekik is szurkolhatunk.

A magyar színeket az Európa-bajnok Juhász Tamás VL2 200 méteren, Rozbora András és a frissen debütáló Kiss Tibor KL2 200 méteren, Kiss Erik pedig KL3 200 méteren fogja erősíteni. A hölgyek között evezőt ragad Molnár Nikoletta KL3 200 méteren, míg élete első világbajnokságán indulhat Boldizsár Dalma VL2 200 méteren.

A versenyszámok első hat helyezettje országkvótát szerez a jövő évi párizsi paralimpiára. Hazánk ezidáig hét országkvótát szerzett a játékokra: kettőt-kettőt sportlövészetben és úszásban, egyet-egyet atlétikában, kerékpárban, valamint íjászatban. A fogyatékos sportmozgalom legnépszerűbb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

A magyar parakajak-kenu válogatott:

Férfiak:

  • KL1 200 méter: Kiss Péter Pál és Suba Róbert
  • KL2 200 méter: Rozbora András és Kiss Tibor
  • KL3 200 méter: Kiss Erik
  • VL2 200 méter: Suba Róbert és Juhász Tamás

Nők:

  • KL2 200 méter: Varga Katalin
  • KL3 200 méter: Molnár Nikoletta
  • VL2 200 méter: Boldizsár Dalma
  • Fotók: Magyar Kajak-Kenu Szövetség