Menüpontok

Nyolc sportágban szurkolhatunk a magyaroknak a Multisport Para Európa-bajnokságon

Rotterdam ad otthon első alkalommal a multisport eseménynek. Augusztus 7-20. között negyvenöt ország – köztük hazánk is -, mintegy 1500 parasportolója verseng tíz sportágban az Európa-bajnoki címekért. A 19 sportolóból álló magyar csapat tagjai az értékes helyezék mellett, egyes sportágakban, paralimpiai kvótákat és kvalifikációs pontokat is szerezhetnek a jövő évi párizsi játékokra.

Az Európai Paralimpiai Bizottság elképzelései szerint a Multisport Para Európa-bajnokság új mérföldkövet jelent a fogyatékos sportmozgalom számára. A négyévente megrendezésre kerülő eseménnyel minél több emberhez szeretnék eljuttatni a parasport hírét. Elképzeléseik szerint a sportolásra és mozgásra mindenkinek szüksége van világszerte, függetlenül a kortól, származástól vagy anyagi háttértől.

A rangos viadalon hazánk delegációja nyolc sportágban képviselteti magát: bocciában, csörgőlabdában, íjászatban, judoban, kerekesszékes teniszben, kerékpárban, sportlövészetben és tollaslabdában.

A bocciások egyéni számaiban Nagy Vivien (BC2), Szabó Alexandra (BC4) és Berkes Gergő (BC4) küzd meg a legjobbnak járó címekért. Alexandra két évvel korábban ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon BC4 páros versenyszámban, ezalkalommal pedig Berkes Gergővel szeretnének hasonlóan impozáns sikert elérni. A para Eb-n augusztus 8-13. között rendezik meg és kiemelten fontos lesz, hiszen minden sérültségi kategória aranyérmese országkvótát szerezhet a jövő évi paralimpiára.

A magyar csörgőlabda-válogatott a selejtezők során Svédország, Olaszország és Bulgária csapatával mérkőzik meg. A Bukta Gábor, Bélafi Szilárd, Majzik Zsolt, Orbán Roland és Ruzsa Zoltán ötöséből összeállított együttesnek nem lesz egyszerű dolga a ranglistán előttünk álló csapatokkal szemben. A csoportköröket augusztus 10-11. közt rendezik, míg a helyosztókra augusztus 12-13. között kerül sor.

Íjászatban hazánkat a paralimpiai ötödik helyezett Gáspár Tamás fogja képviselni. A Nagy-Britanniában élő és ott készülő paraíjász a W1-es kategóriában a 2022-es Európa-kupán már bizonyított, amikor is szoros küzdelemben végül az ezüstérmet jelentő helyen végzett. Idén, a sportág világbajnokságán is tisztességesen helytállt és az erős mezőnyben a kilencedik helyen végzett. A paraíjászok számára augusztus 15-20. között nyílik lehetőség megküzdeni az Európa-bajnoki címért, a győztesek itt is kvótát szereznek a jövő évi paralimpiára.

A láttássérült judosok versenyein szurkolhatunk Burányi Flórának, aki nyár elején tért vissza a tatamira. A paralimpiai hetedik helyezett sportoló a Finnországban megrendezett paralimpiai kvalifikációs pontokat adó versenyen aranyérmes lett. Rotterdam szintén fontos állomás lesz a jövő évi párizsi játékokhoz vezető úton. A férfiak között Fóris Norbert is bizonyíthat, miután a finn viadalon ötödikként végzett. A judosaink augusztus 8-án küzdenek a kontinensviadalon.

Nem csak a judosok, de a kerekesszékes teniszezők között is köszönthetünk egy visszatérő paralimpikont, Németh Rolandot. A riói Magyar Paralimpiai Csapat versenyzője az elmúlt időszakban kezdte újra felkészülését és több rangos nemzetközi versenyen is jelentős eredményeket ért el. Csapattársa, Farkas Attila is ütőt ragad a holland városban és Rolandhoz hasonlóan legjobb formáját szeretné nyújtani az erős mezőnyben. Az augusztus 7-13. között megrendezésre kerülő tenisz mérkőzések abszolút győztesei országkvótát szereznek a 2024-es párizsi paralimpiára.

Közvetlen a világbajnokságról utaznak Rotterdamba a kerékpározók, így Wermeser Zsombor is. A paralimpikon Glasgowban hangolódhat a Para Európa-bajnokságra, miután országúti és pályakerékpár versenyszámok C5-ös sérültségi kategóriájában is elindul a vb-n. A 25 éves sportoló vezetésével a magyar kerékpárcsapat előkelő helyen szerepel a paralimpiai kvalifikációs ranglistán, így a sportág már egy országkvótát be is zsebelt a jövő évi paralimpiára. Zsombor mellett Bók László képviseli a magyar színeket augusztus 16-20. között.

A sportlövőkénél három magyarnak is szurkolhatunk, köztük paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztinának és a roppant fiatal Rescsik Csabának, akik már tavaly országkvótát szereztek a párizsi paralimpiára és idén is több kimagasló eredményt értek el fegyvernemeikben. A válogatottat, a paralimpikon Gurisatti Gyula is erősíteni fogja, aki az elmúlt időszakban egyre kiegyensúlyozottabban teljesít a nemzetközi megmérettetéseken. A sportlövők számára augusztus 16-20 között rendezik meg a versenyeket és a kategóriák első helyezettjei paralimpiai kvótát szerezhetnek.

A paralimpiai program legfrissebb sportága, a tollaslabda a tokiói játékokon debütált. Azóta megannyi versenyt rendeztek a világ legjobbjai számára. Hazánkat egyedüli sportolóként, Kertész Róbert képviseli Hollandiába. Az ülőröplabdázók körében is jól ismert sportoló legutóbb Thaiföldön tette le névjegyét a para-tollaslabdázók világkupáján, ahol tisztességesen helytállt. Ezalkalommal a rotterdami Eb-n folytatja a menetelést a paralimpiai kvótáért augusztus 13-20. között.

A Multisport Európa-bajnokság magyar érdekeltségű történéseiről folyamatos tájékoztatást nyújtunk a Magyar Paralimpiai Csapat facebook felületén.

Fotók: EPC, IPC, MTI