Menüpontok

Wermeser Zsombor a parakerékpárosok világbajnokságán száll nyeregbe

A sportág idei legrangosabb versenyét Glasgowban rendezik meg augusztus 3-13. között. A szervezők számos versenyszámban várják az ép és a parasportolókat is, így hazánk delegációja is képviselteti magát a sporteseményen.

Az előző évben Wermeser Zsombor (Kecskeméti Első Sor SE) derekasan helytállt a kanadai Baie-Comeauban, ahol a C5-ös sérültségi kategória országúti időfutamában a tizenegyedik, míg a mezőnyversenyben a tizenharmadik helyen végzett.

„Az idei évem legfőbb célja ez a világbajnokság lesz, így mindent e köré építettünk. Szerencsésen és sikeresen zártam minden felkészülési versenyemet, így meg vagyok elégedve a hátam mögött álló hónapokkal.” – idézte fel emlékeit a magyar parakerékpáros – „A tavaszi világkupák szezonkezdő szárnypróbálgatások voltak, majd őket az országúti OB és egy-két nemzetközi verseny követte a hazai klubcsapatommal. Szerencsére minden versenyen éreztem, hogy egyre jobban kezd haladni alattam a bringa, így bízom benne, hogy jó úton járok.”

A magyar paralimpikon újfent bizonyíthatja rátermettségét, miután a skóciai vb-delegációnak egyedüli tagjaként szállhat nyeregbe. A 25 éves bringás ezalkalommal nem csak az országúti versenyszámokon bizonyíthat, hanem pályakerékpárba is felveszi a kesztyűt a világ legjobbjai ellen.

„Több versenyszámban is rajthoz állok, pályán” – szerk.kieg.:4000 m, scratch, 1000 m, 200 m – „illetve országúti időfutam és mezőnyversenyen. Mivel idén már hazai fapályán edzettem, mert megépült a velodrom Kőbányán, így a pálya számokra is tudtam gyakorolni. A pálya versenyszámok közül az állóképességi versenyek fekszenek nekem leginkább, hiszen az országúti versenyzéshez azok állnak a legközelebb. A sprintszámok viszont beleszámítanak egy összetett versenybe, így azokban is elindulok. A pályás napok végeztével átkerül a fókusz az országútra. Tetszik a pálya vonalvezetése, meglátjuk majd mi sül ki belőle. Mindig csak a soron következő versenyre koncentrálok, ahol a képességeim és tudásom szerint szeretném a lehető legjobbat és legtöbbet kihozni magamból. Ilyen világbajnokság még sohasem volt a kerékpározás történetében, hogy minden szakág világbajnokságát egy helyen és egy időben rendezik. A sorozatterhelés, amit végigcsinálunk itt elég hasonló, mint ami a paralimpián vár a kerékpárosokra. Így bátran nevezhető a jövő év főpróbájának. Idei célom, hogy 4000m-en túlszárnyaljam a paralimpián elért időmet. A többi versenyszám után pedig szeretnék úgy lejönni a pályáról, hogy az legyen az érzetem, hogy ebben ma nem maradt semmi. Ha ez teljesül én már nagyon boldog leszek.” – összegezte gondolatait Wermeser Zsombor.

Zsombor vezetésével a magyar kerékpárcsapat előkelő helyen szerepel a paralimpiai kvalifikációs ranglistán, így a sportág már egy országkvótát be is zsebelt a jövő évi paralimpiára.  Így hazánknak összesen hat kvótája van: egy- egy atlétikában és kerékpárban, kettő-kettő pedig sportlövészetben és úszásban. A fogyatékos sportmozgalom legnépszerűbb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg Párizsban.