Menüpontok

Az olaszországi világbajnokságon ragadnak pengét a kerekesszékes vívók

Az október eleji kerekesszékes vívó világbajnokságon több magyar sportolónak is szurkolhatunk. Terniben a hét főből álló válogatottat, a rutinos sportolók mellett az U23-as vb-aranyérmes Nádasdy Anna is erősíteni fogja.

A magyar csapat hosszas felkészülését követően utazik a sportág idei legfontosabb megmérettetésére. A paralimpiai kvalifikáció kezdetétől a mieink már több világkupaversenyen is remekeltek és szereztek fontos kvalifikációs ranglistapontokat. Jelenleg öt versenyzőnk is a legjobb tízben szerepel a tabellán. Közülük is kiemelkedik Osváth Richárd (DEAC), aki tőrben és kardban is a harmadik, Hajmási Éva (Törekvés SE), aki tőrben a harmadik, míg kardban a negyedik helyről várja a vb-t.

Fotó: Lénárt Márton

Az első versenynapon, október 3-án, női kard A kategóriában a paralimpiai bajnok Veres Amarilla (UTE), a paralimpiai ezüstérmes Hajmási Éva és az U23-as világbajnok Nádasdy Anna (HBSE) lesznek érdekeltek, míg ugyanezen fegyvernem B kategóriájában, a paralimpiai bronzérmes Madarászné dr. Mező Boglárka (Törekvés SE) küzd meg a világ elitjével. A férfi A-s tőrözők között, a paralimpiai ezüstérmes Osváth Richárd bizonyíthat.

Két nappal később, október 5-én, a tizenkétszeres paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsanna (Törekvés SE), valamint Veres Amarilla párbajtőr A kategóriában ragadnak pengét. A férfiak kard A versenyén Osváth Richárd, B viadalán pedig Tarjányi István (NYSC) asszóznak majd a minél jobb helyezésekért.

Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla kvartettje versenyzik párbajtőrcsapatban a vb-negyedik napján.

Október 7-én, az UTE vívója kivételével, a válogatott megannyi hölgy tagja a tőrözők egyéni számában jeleskedhet, míg a férfi párbajtőr B kategóriában Tarjányi István lesz érdekelt.

A zárónapon Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Nádasdy Anna és Madarászné dr. Mező Boglárka fogja erősíteni a magyar női tőrcsapatot. Mieink négy éve, a 2019-es Cheongju-i világbajnokságon aranyérmesek lettek, igaz akkor még Anna helyett a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Dani Gyöngyi erősítette a kvartettet.

Fotó: Lénárt Márton / MPB

A kerekesszékes vívó világbajnokság kiemelten fontos, hiszen a vb-eredmények extra szorzóval számítanak a paralimpiai kvalifikációs rendszerben. Hazánk sportolói eddig 12 kvótát szereztek a jövő évi párizsi játékokra: négyet kajak-kenuban, kettőt-kettőt sportlövészetben és úszásban, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, íjászatban és kerékpárban. A fogyatékos emberek legnépszerűbb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

A magyar érdekeltségű versenyek időrendje:

Október 3., kedd:

  • női kard A sérültségi kategória: Hajmási Éva, Nádasdy Anna, Veres Amarilla;
  • női kard B sérültségi kategória: Madarászné dr. Mező Boglárka;
  • férfi tőr A sérültségi kategória: Osváth Richárd.

Október 5., csütörtök:

  • női párbajtőr A sérültségi kategória: Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla;
  • férfi kard A sérültségi kategória: Osváth Richárd;
  • férfi kard B sérültségi kategória: Tarjányi István.

Október 6., péntek:

  • női párbajtőrcsapat: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla.

október 7., szombat:

  • női tőr A sérültségi kategória: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Nádasdy Anna;
  • női tőr B sérültségi kategória: Madarászné dr. Mező Boglárka;
  • férfi párbajtőr B sérültségi kategória: Tarjányi István.

október 8., vasárnap:

  • női tőrcsapat: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Nádasdy Anna és Madarászné dr. Mező Boglárka.

A kerekesszékes vívó világbajnokság hivatalos időrendjét és eredményeit az alábbi linken keresztül lehet megtekinteni.

A verseny hivatalos youtube csatornája.