Menüpontok

Egy paralimpiai kvóta és öt medál a magyarok mérlege a para-asztalitenisz Eb-n

Az angliai Sheffield városában szeptember 4 – 9. között zajló kontinenstornán hazánk válogatottja egy arany, három ezüst-, és egy bronzérmet szerzett. A csapat legnagyobb sikerét az MS1-es kategóriában játszó Major Endre érte el, aki első helyezésével egy paralimpiai kvótát is begyűjtött a jövő évi játékokra.

Az ATSK Szeged paralimpikonja a döntőben a brit Robert Davies ellen ragadott ütőt, aki ellen szoros csatát vívott, de végül 3:2-re győzni tudott. Major Endre ezzel az Európa-bajnoki cím elhódításával indulási jogot szerzett a 2024-es paralimpiára.

A tokiói paralimpiai bronzérmes Szvitacs Alexa kategóriájában, a WS9-ben, körmérkőzés után hirdettek bajnokot. A döntőnek számító csütörtöki mérkőzésen a címvédő magyar játékos 3:0-ra kikapott egyik legfőbb riválisától, a lengyel Karolina Pektől, így pedig ezüstérmesként zárta az Eb-t.

A kétszeres paralimpiai bajnok Pálos Péternek sem jött össze a bravúr. Az S11-es sérültségi kategóriában érdekelt magyar a döntőben a belga Florian Van Ackerrel szemben 3:0-ra vesztett és a dobogó második fokára állhatott fel.

Szvitacs Alexa Csonka Andrással vegyes párosban ezüstérmes lett a 17-es kategóriában, miután a lengyelek jobbnak bizonyultak náluk és a döntőben 3:0-ra vereséget szenvedtek. A paralimpiai bronzérmesünk női párosban Arlóy Zsófia oldalán pedig bronzérmesként végzett, miután a 20-as kategória elődöntőjében alulmaradtak 3:0 arányban ugyancsak a lengyelek különítményével szemben.

A magyar küldöttség így öt dobogós helyezéssel zárta az angliai kontinensviadalt és egy indulási jogot szerezett a jövő évi paralimpiára. Hazánk sportlói eddig 12 kvótát gyűjtöttek a jövő évi párizsi játékokra: négyet kajak kenuban, kettőt-kettőt sportlövészetben és úszásban, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, kerékpárban és íjászatban. A fogyatékos sportmozgalom legnagyobb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

 

A magyar csapat egyéni eredményei:

Arlóy Zsófia – WS8 kategória legjobb 8 között búcsúzott;

Berecki Dezső – MS9 kategória nem jutott tovább a csoportjából;

Csonka András – MS8 kategória legjobb 16 között búcsúzott;

Major Endre – MS1 kategória 1. helyezés;

Pálos Péter – MS11 kategória 2. helyezés;

Szvitacs Alexa – WS9 kategória 2. helyezés;

Urlauber Ádám – MS1 kategória legjobb 8 között búcsúzott;

Zborai Gyula – MS8 kategória nem jutott tovább a csoportjából.

 

A magyar csapat páros eredményei:

Arlóy Zsófia és Szvitacs Alexa – WD20 kategória 2. helyezés;

Szvitacs Alexa és Csonka András – XD17 kategória 2. helyezés;

Berecki Dezső és Csonka András – MD18 kategória legjobb 16 között búcsúztak;

Arlóy Zsófia és Berecki Dezső – XD17 kategória legjobb 8 között búcsúztak.

Fotók: Michael Loveder / ITTF European Para Table Tennis Championships 2023