Menüpontok

Elindult a Testnevelési Egyetem inkluzív sportoktató képzésének második évfolyama

2023. szeptember 28-án tanévnyitó ünnepséggel indult el a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzésének második évfolyama. Az eseményen részt vett többek között Dr. Cserny Ákos rektorhelyettes, Prof.Dr. Mocsai Lajos, az egyetem kuratóriumának elnöke, Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta, egyben a képzés koordinátora, Prof.Dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, a hazai rendezésű világbajnokságra készülve bemutatót tartó magyar parakarate válogatott tagjai, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a támogató Allianz Hungária Zrt. képviselői, valamint a tanulmányait az idei tanévben megkezdő 18 hallgató.

Fotó: Vidor Gergely (TE)

Az inklúzió fogalmának jegyében a képzés célja a sportolók és sportszakemberek sokszínűségének és különbözőségének elfogadása, megbecsülése, ezáltal az esélyegyenlőség biztosítása a sportban és a társadalomban.   A felvételt nyert hallgatók változatos szakmai háttérrel érkeztek a két féléves, gyakorlatorientált képzésre: szakedzők, sportközgazdászok, gyógypedagógusok, mentálhigiénés szakemberek és nemzetközi kapcsolatok szakértők egyaránt megtalálhatók az új évfolyam soraiban. „A Testnevelési Egyetemen a hagyományos testnevelői és szakedzői képzéseken is van lehetőség ismereteket szerezni a fogyatékos sportról, ugyanakkor ez a továbbképzés az első – és a mai napig egyedülálló - hazánkban, amely kizárólag az inkluzív sportoktatási és – szervezési megoldásokról szól”emelte ki Szabó László, Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a tanévnyitó kapcsán.

Fotó: Vidor Gergely (TE)

Az első évfolyam – amely olyan kiváló hallgatókat is a soraiban tudhatott, mint Lengyel Zsófia világbajnoki bronzérmes paratriatlonista - tapasztalatai alapján a hallgatók a versenyszerű parasport mellett a szabadidősport és az utánpótlás-nevelés tekintetében is hasznos ismeretekkel gazdagodhatnak. A hallgatók tapasztalatai alapján tovább segítette az inklúziót, hogy már a szakirányú továbbképzés keretében is együtt tanulhattak a fogyatékossággal élő és az ép sportszakemberek. A második évfolyam képzési terve szintén a Testnevelési Egyetem, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös munkájának eredményeként jött létre, gyakorlati és elméleti ismereteket biztosítva valamennyi fogyatékossági ág tekintetében. Az idei évfolyam szintén a soraiban tudhat egykori paralimpikonokat. „Az állandó tanulni és fejlődni akarásom hozott erre a szakirányú továbbképzésre. Én döntően a mozgáskorlátozott sportból jövök, de nagyon szeretnék megismerkedni a többi fogyatékossági ág sportoktatásának rejtelmeivel is” – fejtette ki Kovács-Kézdi Réka, egykori paralimpikon úszónk, a budapesti Mozgásjavító EGYMI oktatója.  A képzés nívójáról – a felkészült oktatói kar mellett – a szak koordinátora, Ekler Luca paralimpiai, világ- és Európa-bajnok atléta gondoskodik.

Fotó: Vidor Gergely (TE)

A Magyar Paralimpiai Bizottság - az Allianz Hungária Zrt. támogatásával – 2023 augusztusában tandíj támogatási programot hirdetett az új évfolyam számára, amelynek köszönhetően idén 15 hallgató kezdheti meg tanulmányait – részben vagy egészben - támogatott formában.

Kónya-Prépost Enikő, az Allianz Hungária Zrt. szenior marketing menedzsere a képzéssel kapcsolatban elmondta: „A sokszínűség és a befogadás vállalatunk legfőbb alapértékei közé tartoznak, így nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen fontos érzékenyítő képzést támogathatunk immár második éve, ezáltal is segítve a fogyatékkal élők társadalmi elfogadását és integrációját. A sport elkötelezett támogatójaként, valamint a paralimpiai mozgalom és a Magyar Paralimpiai Bizottság biztosító partnereként pedig különösen büszkék vagyunk márkanagykövetünkre, Ekler Lucára, hogy ebben a szerepben is megmutathatja professzionalizmusát.”

A szakirányú továbbképzés legfontosabb eseményeiről a Magyar Paralimpiai Csapat Facebook és Instagram oldalán naprakész tájékoztatást adunk.