Menüpontok

Több száz gyerek vett részt az idei Ne Parázz! Tanévnyitó Sportnapon

Idén második alkalommal, szeptember 7-én rendezte meg a Mozgásjavító EGYMI, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége és a Paraktív Alapítvány a Ne Parázz! Tanévnyitó Sportnapot, amelyet ezúttal is a Mozgásjavító Általános Iskola falai között tartottak.

A résztvevők száma az előző évhez képest majdnem a duplájára növekedett, így 27 parasportágban 288 a mozogni vágyó fogyatékos gyermek próbálhatta ki magát a hagyományteremtő rendezvényen. Az ország minden tájáról érkező iskolák diákjai, de akár az integrált intézményekben tanulók és családtagjaik is részesei lehettek a sportnapnak. A több száz diák és hozzátartozójuk személyesen próbálhatta ki a megváltozott képeségűek részére kialakított sportágakat.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító EGYMI intézményvezetője köszöntő beszédében örömét fejezte ki, amiért második alkalommal adhatott otthont a sportnapnak a létesítmény.

A Mexikói úti intézményben tartott sporteseményre Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is ellátogatott. Az államfő a diákokkal és paralimpikonokkal folytatott beszélgetések mellett érdeklődve tekintette meg a sportági bemutatókat, valamint ki is próbálta a bocciát, az ülőröplabdát, az atlétikai ülődobószámokat és a kerekesszékes vívást.

A sportági bemutatókon a jól ismert sportolók és sportszakemberek tájékoztatták és segítették az érdeklődőket a gyakorlatok helyes elvégzésében. Az esemény nagykövetei, Kiss Péter Pál paralimpiai bajnok kajakos, Száraz Evelin világbajnoki bronzérmes úszó, valamint Nagy Vivien Európa-bajnoki bronzérmes bocciás is átfogó beszámolókat tartottak, illetve jó példát mutatva, kipróbálták magukat az új sportágakban is.

A tanévnyitó rendezvény a „CSR for parasport” kampány része is volt. A nemzetközi projekt a nagyvállaltok figyelmét kívánja felhívni a társadalmi felelősség vállalásra és az inklúzió fontosságára.

Az esemény legfőbb célja a parasportágak megismertetése volt a megváltozott képességű gyermekekkel és hozzátartozóikkal, ezzel is biztosítva őket arról, hogy a fogyatékossággal élők számára is megannyi mozgásforma lehetséges. Az informatív beszélgetésekkel nem csak megismerkedhettek a paralimpikonok történeteivel, de betekintést nyerhettek azon lehetőségekbe is, amelyeket a sport nyújthat számukra.