Menüpontok

„A karate lényege nem a győzelem vagy a vereség, hanem az emberi jellem tökéletesítése”

Ezekkel a – Funakoshi mestertől származó - gondolatokkal nyitotta meg dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a 2023. évi, budapesti rendezésű karate világbajnokságot. És valóban, a tatamira lépő – egyébként rekordszámú, 1 235(!) – versenyző mind kivételes felkészültségről, fegyelemről és leleményességről tett tanúbizonyságot. Most először fordult elő, hogy a vb összes számában volt magyar induló: a hazai színeket a 22 fős karate és a 18 fős para-karate válogatottunk képviselte. A para-karate csapat nemcsak létszámban, hanem eredmények tekintetében is szépen megállta a helyét: Kákosy Olívia győzelmével megszerezte a magyar delegáció legfényesebben csillogó érmét, négy para-karatéka – Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra - pedig az éremről kevéssel lemaradva az előkelő 5. helyen végzett.

Forrás: Facebook

A világbajnokság para-karate kategóriáiban látássérült (K10), tanulásban akadályozott (K21), értelmi fogyatékossággal rendelkező (K22) és kerekesszékes (K30) karatékák mérték össze a tudásukat. Ezekben a versenyszámokban elsősorban formagyakorlatokat (kata) mutattak be a versenyzők, amely egy meghatározott elemekből álló gyakorlatsor. A zsűri többek között az erőt, a gyorsaságot és a technikai kivitelezést pontozta, akárcsak az épek kata-versenyszámaiban.

Forrás: Facebook

A tanulásban akadályozottak (K21) mezőnyében Kákosy Olívia aranyérmet szerzett, pályafutása során immár másodszor. A fiatal para-karatéka a döntőben spanyol ellenfelét múlta felül, így a szombati versenynapon neki szólt a Himnusz és a közönség ovációja. “Csodálatos itt állni, a magyar színeket képviselni, és nagyon boldog vagyok, hogy másodszor is sikerült nyernem, főleg, hogy ez itthon történt, Budapesten. Nagyon örülök annak, hogy mi rendezzük a világbajnokságot, mert ez egy újabb motivációt adott, ezekben a pillanatokban mutatkozik meg, milyen is igazán az ember” mondta az MTI-nek Kákosy Olívia.

Forrás: Facebook

Ugyanezen kategóriában Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra vívott bronzmeccset, majd az 5. helyen végzett.

Forrás: Facebook

A további para-kategóriák helyezései:

  • Az értelmi fogyatékossággal rendelkezők (K22) selejtezői során Boros Beatrix csoportjában 4., Szabó Alexandra csoportjában 5., Pátkai Andrea csoportjában 5., Miklósics Péter csoportjában 6., Sándor Máté csoportjában 7., Pálfi Krisztián csoportjában 7. helyezést ért el;
  • A kerekesszékes (K30) versenyzők selejtezőiben Dobos Réka csoportjában 6., Németh István csoportjában 9., Harka József Gyula csoportjában 8., Molnár Csaba csoportjában 6. helyezést ért el;
  • A látássérültek (K10) mezőnyében Rácz Richárd csoportjában 6., Poczok Zsolt csoportjában 8., Kátai-Németh Vilmos csoportjában 10. helyezést ért el.

A szervezőknek köszönhetően a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) is részese lehetett a versenynek, hiszen a para-kategóriák díjátadói között Szabó László, az MPB elnöke is szerepelt. „Kákosy Olívia második világbajnoki címe, a bronzmeccsig menetelő négy para-karatéka, valamint minden magyar fogyatékos sportoló és edzője hatalmas dicséretet és elismerést érdemel a vb-n nyújtott teljesítményéért. Természetesen Hárspataki Gábornak, a női kumite válogatottnak, és valamennyi ép versenyzőnek is gratulálok a lenyűgöző küzdelmekhez és formagyakorlatokhoz. Ez az esemény ismét bebizonyította, hogy milyen erős értékteremtő és példamutató ereje van egy integrált világversenynek. A sportszakmai sikerek mellett ehhez kapcsolódóan külön gratulálok a Magyar Karate Szakszövetségnek, valamint a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek!” – emelte ki Szabó László az esemény után.

Forrás: Facebook

A szervezők nemcsak sikeres, de impozáns és látványos megmérettetés-sorozatnak adtak otthont 2023. október 24. és 29. között, amelynek méltó otthona volt a Papp László Budapest Sportaréna. Bár ez volt az utolsó olyan vb-je a sportágnak, ahol egyéni versenyzőknek és csapatoknak egyaránt szurkolhattunk, az ép és a para-karatékák szerencsére továbbra is közös, integrált világversenyeken szerepelhetnek, ami követendő jó gyakorlat a fogyatékossport-mozgalom jövője szempontjából.

Forrás: Facebook

Ezúton is nagyon köszönjük a Magyar Karate Szakszövetség és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség áldozatos és színvonalas munkáját, ismét egy olyan világverseny zajlott Magyarországon, amelyre méltán lehetünk büszkék!