Menüpontok

Világbajnoki bronzérmes a magyar női kerekesszékes párbajtőr és tőrcsapat Olaszországban

A Terniben október 3 – 8. között megrendezett paralimpiai kvalifikációs világbajnokságon a hölgyek csapatsikerei mellett több elismerésre méltó egyéni eredmény is született.

A rangos viadalon a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla négyeséből összeállított női párbajtőrcsapat a franciákat 45:37-re múlta felül a bronzmérkőzésen, míg a női tőrözők szinte hasonló összetételben, Veres Amarilla helyett Nádasdy Annával kiegészülve a hongkongiakat 43:30-ra győzték le a dobogó harmadik fokáért zajló küzdelemben.

Az egyéni versenyszámok során Hajmási Éva többször mutatott be kiemelkedő teljesítményt, végül a paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó az A sérültségi kategóriájú kardozók és tőrözők között egyaránt hatodik helyen végzett a világbajnokságon.

A férfi kard és tőr A kategóriájában érdekelt Osváth Richárd is tisztességesen helyt állt. Előbbi versenyszámban kilencedik, utóbbiban pedig 13. helyen végzett. Míg Tarjányi István a B kategória kard fegyvernemben tizedik, párbajtőrben pedig tizennegyedikként zárta a világbajnokságot.

A női A kategóriájú tőrözőink között Krajnyák Zsuzsanna tizedik, a csupán 18 éves Nádasdy Anna 12. lett. A párbajtőrözők A kategórájában Veres Amarilla tizedik, míg Krajnyák Zsuzsanna 12. helyen végzett. Madarászné dr. Mező Boglárka kard B kategóriában a kilencedik helyezést szerezte meg.

A kerekesszékes vívó világbajnokság kiemelten fontos volt, hiszen a vb-eredmények extra szorzóval számítanak a paralimpiai kvalifikációs rendszerben. Hazánk sportolói eddig 12 kvótát szereztek a jövő évi párizsi játékokra: négyet kajak-kenuban, kettőt-kettőt sportlövészetben és úszásban, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, íjászatban és kerékpárban. A fogyatékossággal élők legnépszerűbb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

A magyar kerekesszékes vívóválogatott világbajnoki eredményei:

Egyéni:

Hajmási Éva (A kategória) – kard 6. helyezés; tőr 6. helyezés;

Krajnyák Zsuzsanna (A kategória) – tőr 10. helyezés; párbajtőr 12. helyezés;

Madarászné dr. Mező Boglárka (B kategória) – kard 9. helyezés; tőr 15. helyezés;

Nádasdy Anna (A kategória) – tőr 12. helyezés; kard 25. helyezés;

Osváth Richárd (A kategória) – kard 9. helyezés; tőr 13. helyezés;

Tarjányi István (B kategória) – kard 10. helyezés; párbajtőr 14. helyezés;

Veres Amarilla (A kategória) – kard 11. helyezés; párbajtőr 10. helyezés;

Csapat:

Női tőrcsapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Nádasdy Anna) – 3. helyezés;

Női párbajtőrcsapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Veres Amarilla) – 3. helyezés;