Menüpontok

„A sport mindenkié, a sport jár neked!” – hagyományteremtő parasport vetélkedőnek és nemzetközi kerekesszékes kosárlabda tornának adott otthont Pécs városa a hétvégén

A Baranya Vármegyei Kosárlabda Szövetség, a PTE PEAC, valamint az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítvány immár harmadik alkalommal rendezte meg a „Rolling Basket Cup” nemzetközi kerekesszékes kosárlabda tornát november 4. és 5. között a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A verseny felvezető programjaként egy parasport vetélkedőre is sor került, ahol a Pécsen űzhető parasportágakat próbálták ki a résztvevők. A rendezvényen több paralimpikon, egykori paralimpiai bajnok, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői is jelen voltak, és közreműködtek az események megnyitásában, valamint a díjak átadásában.

Az esemény plakátja. Forrás: peac.pte.hu

A hétvége főprogramja a III. Rolling Basket Cup nemzetközi kerekesszékes kosárlabda torna volt, amelynek keretében horvát, szlovén és magyar csapatok mérték össze a tudásukat. A házigazda PTE PEAC Rolling Basket csapata szoros mérkőzéseket játszott a horvát és szlovén csapatok ellen, a tornagyőztes Slavonski Brod csapatát pedig sikerült is legyőzniük a zárómeccsen. A hazai csapat végül a 4. helyen végzett, a mérkőzések pedig jól szolgálták a felkészülést a hónap végén kezdődő nemzeti kerekesszékes kosárlabda bajnokságra.

A nemzetközi torna pillanatai. Forrás: facebook.com/sportolnifogok

A nemzetközi torna megnyitóján Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. „A kerekesszékes kosárlabda egy nagyon tradicionális része a paralimpiai mozgalomnak, már a legelső paralimpiai játékokon is jelen volt. Nagyszerű dolog, ha ebben a sportágban mi magyarok, akiknek egyébként országos bajnokságunk és nagyszerű válogatottunk is van, időről-időre nemzetközi ellenfelekkel is összemérjük a tudásunkat” – nyilatkozta később az esemény margóján a sportal.hu-nak. A teljes interjú a LINK-re kattintva megtekinthető.

Szabó László MPB-elnök a nemzetközi torna megnyitóján. Forrás: facebook.com/sportolnifogok

A nemzetközi tornát felvezető, „Együtt kerekebb” című programban résztvevő csapatoknak – kicsiknek és nagyoknak, férfiaknak és nőknek, épeknek és fogyatékossággal élőknek – lehetőségük nyílt megismerkedni és személyes élményeket szerezni a Pécsen űzhető parasportokról. A csapatok összemérhették tudásukat többek között bocciában, csörgőlabdában, kerekesszékes kosárlabdában és vívásban is.

Ismerkedés a csörgőlabdával. Forrás: facebook.com/sportolnifogok

A játékban 12 db öt fős csapat vetélkedett az értékes nyereményekért, a sportok elsajátításában pedig olyan kiválóságok voltak a lelkes résztvevők segítségére, mint a magyar boccia válogatott tagjai és edzői. A program legfontosabb üzenete, hogy „teljesen mindegy, milyen a nemed, milyen a korod, hogy kerekesszékben éled-e az életedet vagy nem, a sport az jár neked, a sport lehetősége az megadatik mindenkinek” – emelte ki Szabó László.

A magyar boccia válogatott tagjai is a helyszínen szurkoltak. Forrás: facebook.com/sportolnifogok

A vetélkedő megnyitóján köszöntőt mondott Becsey János kétszeres és Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok, Csuri Ferenc egykori paralimpikon, jelenleg a Magyar Para Boccia Szövetség elnöke, Janovics László főszervező, a Baranya Vármegyei Kosárlabda Szövetség és a PTE PEAC Rolling Basket elnöke, valamint Kovács Barbara, a Magyar Paralimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója.

Az "Együtt kerekebb" parasport vetélkedő megnyitója. Forrás: facebook.com/zsolt.vereczkei.3

Ezúton is köszönjük a szervezők áldozatos munkáját, és a magyar parasportoló kiválóságok, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság meghívását az eseményre!