Menüpontok

Három éremmel és fontos ranglistapontokkal tértek haza para-asztaliteniszezőink a franciaországi világkupáról

November 9-12. között a franciaországi Saint-Quentin-en-Yvelines adott otthont a para-asztaliteniszezők világkupa versenyének, ahol 37 ország versenyzői mérték össze a tudásukat és küzdöttek meg a paralimpiai kvalifikációba is beleszámító, értékes világranglista-pontokért. A magyar színeket négy parasportoló – Arlóy Zsófia, Csonka András, Szvitacs Alexa és Urlauber Ádám - képviselte. Szvitacs Alexa – akárcsak az Európa-bajnokságon – ez alkalommal is minden számában érmet tudott szerezni.

A verseny színvonalát emelte, hogy a sportágban meghatározó kínai delegáció is nagy számban képviseltette magát. Arlóy Zsófia a negyeddöntőben a végső győztes Huang Vej-csuantól szenvedett vereséget, valamint Szvitacs Alexa egyéni versenyzését is megnehezítették a rutinos kínai versenyzők: az Ázsia-bajnok Mao Csing-tien-t még legyőzte a csoportkörben, a döntőben azonban alulmaradt a paralimpiai bajnok, szintén kínai, Hszjung Kuj-jennel szemben, ezzel ezüstérmet szerezett.

Szvitacs Alexa a páros versenyeken is remekelt: női párosban a román Ioana-Monica Tepeleával bejutottak a döntőbe, ahol a kínai Mao Csing-tien – Liu Meng duó mögött ezüstérmesek lettek. Vegyes párosban Csonka Andrással kiegészülve egészen az elődöntőig meneteltek, ahol azonban a Csao Su-aj és Mao Csing-tien páros megállította őket, és végül bronzérmet szereztek.

Csonka András a legjobb 16 között búcsúzott, ahol döntő szettes meccsen kapott ki Clément Berthiertől. Urlauber Ádám nem jutott tovább a csoportjából, ugyanakkor a jóval rutinosabb olasz Federico Falcotól csak minimális különbséggel kapott ki, ami szép demonstrációja a játéka látványos fejlődésének.

Férfi párosban Csonka a japán Abe Ajumával negyeddöntőt játszott, Urlauber a francia Benoit Besset-vel a nyolcaddöntőben búcsúzott, míg Arlóy női párosban a lengyel Katarzyna Marszallal a negyeddöntőig jutott, vegyes párosban pedig a luxemburgi Philippe Heinnel két vereséget könyvelt el.

Jelenleg Szvitacs Alexa 3., Arlóy Zsófia 7., Csonka András 13., Urlauer Ádám 23. helyen áll a világranglistán. Sportolóink 2024. április 1-ig tudnak még ranglista pontokat gyűjteni a párizsi paralimpiára, valamint ezt követően még egy kvalifikációs tornán is bebiztosíthatják a helyüket.    

Sok szeretettel gratulálunk a sportolóknak, edzőiknek és a szövetségi kapitánynak, valamint köszönjük a Magyar Asztalitenisz Szövetség segítségét és munkáját!