Menüpontok

Négy magyar bronz és egy aranyat érő sportdiplomáciai siker Thaiföldön

2023. december 5. és 8. között a thaiföldi Nakhon Ratchasima városa adott otthont a „World Abilitysport Games” világjátékoknak, amely egyben világkupa verseny is volt kerekesszékes vívóink számára. A magyar delegáció összesen négy bronzérmet gyűjtött be a megmérettetéseken: Osváth Richárd paralimpikonunk duplázása mellett dobogós lett Tarjányi István és a női tőr csapatunk is. A világjátékokkal párhuzamosan tartották a helyszínen a fogyatékos sportolók érdekeit képviselő World Abilitysport (WAS) nemzetközi szervezet elnökségi választását is, ahol Szekeres Pál, háromszoros paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívónkat a szervezet elnökségébe választották.

A világjátékok első versenynapján a férfi tőrözők és a női kardozók szerepeltek. Férfi tőr „A” kategóriában Osváth Richárd kiemeltként kezdett, és egészen az elődöntőig menetelt, ahol a kínai Zhong ellen 15:6-ra veszített, ezzel a 3. helyen végezve. Női kard „B” kategóriában Mező Boglárka öt győzelemmel és egy vereséggel szerepelt a csoportkörben, a 32 között kiemelt volt, majd a 16 között a kínai AO Lanzhutól 15:10-es vereséget szenvedett, így a 11. helyen végzett. Női kard "A" kategóriában három indulónk volt: Hajmási Éva az 5., Veres Amarilla a 10., Nádasdy Anna pedig a 21. helyen végzett.

Fotó: Nagy József

A második versenynapon a férfi kardozók és a női párbajtőrözők léptek pástra. Férfi kard „A” kategóriában Osváth Richárd kiemeltként kezdett, majd ismét győzelmeket aratott, egészen az elődöntőig, ahol a kínai Tiantól 15:7-es vereséget szenvedett, így ebben a fegyvernemben is a bronzérmet szerezte meg. Férfi kard „B” kategóriában Tarjányi István szintén csak az elődöntőben talált legyőzőre, a kínai Zhang személyében, így az eredményhirdetésen szintén bronzéremnek örülhetett. A női párbajtőrözők „A” kategóriás versenyében Krajnyák Zsuzsanna a legjobb 16 között vereséget szenvedett a koreai Kwontól, és ezzel a 15. helyen végzett. Ugyanezen kategóriában Veres Amarilla a legjobb 8 közé került, ahol a világranglista harmadik helyezett brit Collistól kapott ki, ezzel a 8. helyet megszerezve.

Fotó: Nagy József

A harmadik versenynapon a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők léptek pástra. Férfi párbajtőr „B” kategóriában Tarjányi István két győzelemmel és három vereséggel a 22. helyen végzett. Női tőr „B” kategóriában Mező Boglárka remek formában – 5 győzelemmel és 1 vereséggel kezdte a csoportkört – majd a 32 között szoros mérkőzésen kikapott, ezzel a 17. helyen végzett. Női tőr „A” kategóriában három versenyzőnk is indult: Nádasdy Anna 5 győzelemmel kezdte meg a csoportköröket, a 32 között nyert, majd a 16 között kikapott koreai ellenfelétől, végeredményben a 13. helyen végzett. Krajnyák Zsuzsanna szintén a legjobb 16 között búcsúzott: a kínai Zou ellen veszített 15:11-re, ezzel a 11. helyen végezve. A kategória legeredményesebb magyar versenyzője, Hajmási Éva bekerült a legjobb 8 közé, azonban itt sajnos őt is búcsúztatta a kínai Zou, ezzel az 5. helyet szerezte meg.

Fotó: Nagy József

A negyedik versenynapon a női tőrcsapatok versenyére került sor. A Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Mező Boglárka, Nádasdy Anna összeállítású csapat kiemeltként kezdett, majd a negyeddöntőben a thaiföldi csapatot győzte le 45:36 arányban. Az elődöntőben sajnos Kínától 45-26-os vereséget szenvedett a csapat, de a bronzéremért kifejezetten jó vívással 45:33-ra sikerült megverniük az olasz válogatottat.

Fotó: Nagy József

A verseny részletes eredményeiről az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.fencingtimelive.com/tournaments/eventSchedule/5C3973A3198A4A4D9671061B977364CA#today

A világjátékok mellett egy fontos sportdiplomáciai eseményre is sor került a helyszínen: a World Abilitysport (WAS) – amely a mozgássérült sportolók érdekeit képviseli a paralimpiai mozgalomban – most rendezett elnökségi választásokat, azt követően, hogy két elődszervezet – a kerekesszékes és amputált sportolók érdekeit képviselő IWAS, valamint a központi idegrendszeri sérült sportolók érdekeit képviselő CRISPA - egyesüléséből megalakult 2023. áprilisban. Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívónk, aki 2016 óta az IWAS Kerekesszékes Vívó Bizottság elnökeként is fontos tisztséget tölt be a világszervezetben, már második ciklusát töltötte elnökségi tagként az IWAS-ban. A mostani elnökségi ciklust némileg kettészelte a szervezeti egyesülés, ugyanakkor a sportvezetőnkbe vetett bizalom töretlen: a mai napon a WAS közgyűlésén is az elnökség tagjai közé választották.

Fotó: MPB

Ezúton is sok szeretettel gratulálunk Szekeres Pálnak az újabb sportdiplomáciai sikerhez, valamint aktív kerekesszékes vívóink nagyszerű eredményeihez is! Köszönjük a Magyar Vívó Szövetség támogatását és magas színvonalú szakmai munkáját!