Menüpontok

Elhunyt Magyar András, a kerekesszékes kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya

A kosárlabdázóból lett edző új alapokra helyezte a sportág kerekesszékes változatát hazánkban és számos bajnoki címet, valamint nemzetközi sikereket ért el klubjaival. A kiváló edző hosszantartó betegség után, 73 évesen hunyt el.

Magyar András Kaposvárott, Zalaegerszegen és Oroszlányban is játszott. Profi karrierjét követően edzősködni kezdett. Kezdetben a kaposváriakat vezényelte, majd az 1992-93-as szezonban a GySEV női csapatát bajnoki címig juttatta, amely történelmi sikernek számított. A kimagasló eredményt követően ő lett a győri női kosárlabdacsapat első szakvezetője.

Később a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárlabdacsapatát vezette, akikkel négyszer emelhették magasba a bajnoknak járó trófeát, valamint háromszor kupagyőztesek lettek. Klubbéli munkája mellett a kerekesszékes kosárlabda-válogatott első szövetségi kapitányának posztját is betöltötte. Természetesen a nemzeti sikerek sem maradtak el, hiszen három alkalommal Európa-bajnokságokon is vezényelhette a csapatot. Szakmai munkájának elismeréseként a Magyar Paralimpiai Bizottság Málnai István-díjjal tüntette ki 2023-ban.

Magyar András személyében a magyar kosárlabdázás és kerekesszékes kosárlabdázás egyik meghatározó alakja távozott közülünk, akit a Magyar Paralimpiai Bizottság saját halottjának tekint. Nyugodjék békében!