Menüpontok

Idén két klasszis úszó a Magyar Parasport Napjának nagykövete

A Magyar Paralimpiai Bizottság minden évben megválasztja a Magyar Parasport Napjának nagykövet párosát. A 2024-es évben Konkoly Zsófia, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Rasovszky Kristóf, olimpiai ezüstérmes, világbajnok- és Európa-bajnok hosszútávúszó vállalta el a nagyköveti megbízatást.

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését, miszerint a fogyatékossággal élő sportolók napját minden év február 22-én ünnepeljük. A dátum megválasztása szimbolikus, hiszen 1970-ben ezen a napon alapították a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubját a Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon falai között.

A Magyar Paralimpiai Bizottság, valamint a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége ebben az évben is tartalmas programokkal készül a jeles nap alkalmából. Idén is meghirdetjük a Lélekmozgató programot, amelyben a belföldi és a külhoni óvodások, általános és középiskolások, illetve a felsőoktatás hallgatói testnevelés órákon próbálhatják ki az általunk ajánlott sportjátékokat, vagy szemléletformáló programokon vehetnek részt. A programhoz emellett az önkormányzatok, gyermekvédelmi és szociális intézmények, illetve idén „újoncként” a sportegyesületek is csatlakoznak. Korábbi hagyományainknak megfelelően koszorúzással emlékezzünk meg elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát is szervezünk.

Munkánkat a Magyar Parasport Napjának nagykövetei is segítik, fő feladatuk, hogy népszerűsítsék a mozgalmat, és minél több emberrel megismertessék a fogyatékossággal élők sportjának értékeit. Az idei évben két világklasszis úszóra esett a választásunk, Konkoly Zsófia paralimpiai bajnok és Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes sportolók személyében.

Konkoly Zsófiának egy születési rendellenesség miatt a jobb keze nem fejlődött ki teljesen, ugyanakkor a sérültsége nem hátráltatta úszótehetsége kibontakoztatásában. Sokáig ép úszókkal versenyzett, majd megismerkedett a parasport világával is, első példaképe a szintén pécsi születésű Sors Tamás volt. Zsófi tehetsége hamar megmutatkozott: már a 2016-os riói paralimpián – tizennégy évesen – sikerült bronzérmet szereznie. Öt évvel később Tokióban már egy arany- és két ezüstéremnek örülhetett. A 2023. évi manchesteri világbajnokságon ismét paralimpiai kvótát szerzett, így idén is szurkolhatunk neki a párizsi játékokon. Sportkarrierje mellett egyetemi tanulmányokat is folytat a Pécsi Tudományegyetem szociális munka szakán, hiszen fontos számára a segítségnyújtás, a hasonló helyzetben élők támogatása. Számtalan alkalommal szerepelt az Év fogyatékos női sportolóinak top10-es mezőnyében az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán, és 2021-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is átvehette.

Rasovszky Kristófnak a legismertebb eredményei a nyíltvízi úszáshoz kötődnek, ugyanakkor egyre jobban teljesít a medencében is: a 2023-as fukuokai világbajnokságon 1500 méteres gyorsúszásban döntőzött, és végül a 6. helyet szerezte meg. Ugyanebben a számban már megúszta az olimpiai szintidőt is. Kristóf igazi közösségi ember, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az ország egyik legerősebb gimnáziumában tanulva, az élsport mellett sem szeretett volna magántanuló lenni. Jelenleg is a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának villamosmérnök hallgatója. Több rangos hazai és nemzetközi elismerésben is részesült már: az Európai Úszószövetség 2018-as és 2019-es szavazásán is az év férfi hosszútávúszójának választották, és 2019-ben a Nemzetközi Úszószövetségnél is az év férfi nyíltvízi úszója lett. Ugyanezt a címet hazánkban már három alkalommal elnyerte (2018, 2022, 2023), és 2021-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is átvehette.

Két nagykövetünk a paralimpiai, illetve olimpiai felkészülés mellett több fórumon is népszerűsíti a Magyar Parasport Napját, a világklasszis sportolóink jelen lesznek az MPN központi eseményein.

Ebben az évben is megszervezzük hagyományos nemzetközi konferenciánkat Együtt erősebben, mint valaha! címmel. A konferencián több hazai és neves külföldi sportegyesület is beszámol a köreikbe tartozó parasportolókról és a fogyatékossporttal kapcsolatos munkájukról. Továbbá a konferencián adjuk át a 2023. év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője díjat, amelyet a Magyar Paralimpiai Bizottság által kijelölt személyek szavaztak meg. A konferenciára az alábbi linken tudnak regisztrálni: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScO1YrPNgjJ6mt-UY9kfaZg0mxvWavKClPGstp6RW5VrBNLMA/viewform

Kérjük, csatlakozzanak az MPN2024 eseményeihez, találkozzunk a koszorúzáson, az intézményi programokon és az Együtt erősebben, mint valaha! konferencián is: ünnepeljük idén is együtt a Magyar Parasport Napját!