Menüpontok

Kiss Péter Pál, Ekler Luca, Bácsi Bernát és Szendi János az Év fogyatékos sportolói a 66. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán

2024. január 8-án másodszor adott otthont az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálának a Magyar Állami Operaház. A 2023-as év legkiemelkedőbb sportolóit, sportcsapatait és edzőit elismerő díjakat immár 66. alkalommal ítélte oda a Magyar Sportújságírók Szövetsége által felkért szakember-gárda, és 2015 óta ezen az eseményen díjazzák a fogyatékossport legjobbjait is. Kiss Péter Pál parakajakos negyedszer, Ekler Luca paraatléta másodszor vehette át az elismerést, ugyanakkor a fogyatékos sportcsapat kategóriában idén először nyertek asztaliteniszezők. Az Év sportpillanata Vogel Soma világbajnoki aranyat érő ötösvédése lett, mellette dobogós helyen végzett még Kákosy Olívia budapesti parakarate vb-győzelme és Szoboszlai Dominik Montenegró elleni szólógólja is. Ez volt az első alkalom, hogy egy parasport momentum is be tudott kerülni a legjobb három közé ebben a kategóriában.

Fotó: Szekeres Máté (MSZSZ)

A fogyatékossport szövetségek és a Magyar Paralimpiai Bizottság által felállított tízes listákra csakis a nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért parasportolók, speciális olimpikonok, szervátültetett sportolók, valamint siketlimpikonok kerülhettek fel, amit jól példáz, hogy egyes kategóriákban a világbajnoki cím sem feltétlenül volt elég a legjobb háromba kerüléshez.

Fotó: MSÚSZ

Az Év fogyatékos férfi sportolója kategóriában Kiss Péter Pál immár negyedik alkalommal vehette át a díjat, a 2023-ban megszerzett negyedik világbajnoki, valamint negyedik Európa-bajnoki címei megszerzésének elismeréseként. A Budapesti Honvéd Sportegyesület parakajakosa idén nemcsak vízen, de szárazföldön is eredményes évet zárt: leérettségizett, majd szeptemberben megkezdte egyetemi tanulmányait a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rekreáció és életmód szakán. "Elsősorban a szakmai zsűrinek szeretném megköszönni a szavazatokat, aminek köszönhetően újra én nyerhettem ezt a díjat. Ez hatalmas megtiszteltetés nekem. Szeretném megköszönni a családomnak a támogatást, és edzőmnek, Pruzsina Istvánnak a mindennapos munkát. Remélem ez idén folytatódik, és ismét egy nagyon szép évet zárhatok a párizsi paralimpián. Szeretném megköszönni még a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek, hogy tényleg minden támogatást megadnak a felkészülésemben, valamint a Honvédnak és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is." - mondta a díj átvétele után Kiss Péter Pál.

Fotó: MSÚSZ

A díjat Marie-Amélie Le Fur, háromszoros paralimpiai bajnok atléta, a Francia Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint Dani Gyöngyi, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó adta át. A kategória dobogóján szerepelt még idén Gelencsér Róbert világ- és Európa-bajnok szervátültetett atléta és Matskássy Pál speciális olimpiai bajnok tornász.

Fotó: MSÚSZ

Az Év fogyatékos női sportolója kategóriában Ekler Luca 2019 után nyert újra. A női mezőny erősségét jól jelzi, hogy a top3-ba került jelöltek összesen 10 világbajnoki (!) címet nyertek a 2023-as évben. Luca három arany- (távolugrás, 200 és 400 m síkfutás) és egy ezüstérmet (100 m síkfutás) szerzett a 2023. évi párizsi paraatlétikai világbajnokságon. 200 és 400 méteren világcsúccsal, távolugrásban világbajnoki csúccsal tudott győzni, és eredményeivel a vb második legeredményesebb versenyzője lett. Az atlétikapálya mellett ráadásul a katedrán is bizonyított idén: ő lett a szakfelelőse a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen induló inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzésnek. „Eredményeimet illetően egyáltalán nincs bennem hiányérzet. Nagyon nehezen tudtam volna ennél jobb évet összehozni. Büszke vagyok és hálás mindazoknak, akik segítettek engem ezen az úton.” – nyilatkozta Luca a vaol.hu oldalnak.

Fotó: MSÚSZ

A díjat Joe Berényi, paralimpiai, világ- és pánamerikai bajnok kerékpáros, valamint Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, egyben a gála kreatív producere adta át. A kategória hármas döntőjébe jutott még Pap Bianka paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó és Gulyás Noémi speciális olimpiai bajnok tornász.

Fotó: MSÚSZ

Az Év fogyatékos csapata kategóriában idén először sikerült trófeát szereznie az asztalitenisz sportágnak, mégpedig a szervátültetett asztalitenisz férfi páros, Bácsi Bernát és Szendi János jóvoltából, akik 2023-ban aranyérmet szereztek a Szervátültetettek Világjátékán, az ausztráliai Perthben. A díj átvételét követően köszönetet mondtak a Magyar Asztalitenisz Szövetségnek, családjaiknak, edzőiknek, akik „kínozták őket”, hogy a legjobbat hozzák ki belőlük, majd „Hajrá szervátültetettek! Hajrá magyarok!” felkiáltással köszönték meg a közönség buzdítását. A díjat Abraham Klein, nemzetközi labdarúgó-játékvezető és Jónyer István, négyszeres világbajnok asztaliteniszező adta át. A legjobb három között szerepelt még a csapatok között a női kerekesszékes vívóválogatott (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Nádasdy Anna, Veres Amarilla), valamint a para-asztalitenisz csapat (Arlóy Zsófia, Csonka András, Szvitacs Alexa).

Fotó: MSÚSZ

A fentiek mellett a magyarországi fogyatékossport-mozgalom számára sporttörténelmi jelentőségű, hogy az idei évben egy integrált kategóriában, az Év sportpillanata szavazáson is ott tudott lenni egy parasport pillanat a legjobb három között. Ebben a kategóriában ráadásul – első körben – a közönség szavazatai alapján dől el, ki kerülhet a dobogóra, majd ezt követően egy szakmai zsűri választja ki a végső győztest. A nézők szavazatai alapján – Vogel Soma vb-aranyat érő ötösvédése és Szoboszlai Dominik Montenegró elleni szólógólja mellett - az ifjú parakaratéka, Kákosy Olívia budapesti vb-győzelme is a legjobb háromba került. Olívia a tanulásban akadályozottak K21-es kategóriájában mutatta be formagyakorlatát, ahol a döntőben magabiztosan múlta felül spanyol ellenfelét, ezzel pályafutása során immár másodszor állhatott a világbajnoki dobogó tetejére. Elmondása szerint az év legnagyobb sportpillanatai közé való bekerülés a karate sportnak is sokat jelent: „Hatalmas megtiszteltetés az összes parakarate sportolónak, és fantasztikus érzés a top3-ba bekerülni, szívből gratulálok a jelölteknek! Nagyon kemény munka van e mögött, de sikerült megcsinálnunk, kétszer is világbajnok tudtam lenni. Hazai közönség előtt tudtam megvédeni a címemet, szerintem ennél szebb pillanat nem is létezhetne. Hogy mi rendeztük a vb-t, az is egy csodálatos élmény.” – nyilatkozta pár nappal korábban a Sportrádiónak. A kategória győztese végül Vogel Soma, a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusa lett, akinek ezúton is gratulálunk.

Fotó: Facebook

A sportoló kiválóságok mellett az esemény nívóját a hazai és külföldi díjátadók, a fellépő zene- és táncművészek, valamint az Operaház sajátos atmoszférája is emelték. A díjátadók sorában megjelent többek között Novák Katalin köztársasági elnök, Javier Sotomayor, a magasugrás világcsúcstartója, és Fabio Cannavaro, világbajnok és aranylabdás labdarúgó is. „Ez a gála mostanra Magyarország legszínvonalasabb, legnívósabb és legjobban várt közéleti eseményévé vált.” – összegezte az M4 Sportnak Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki immár kilencedik alkalommal a gála kreatív producere is.

Fotó: MSÚSZ

A további kategóriák nyertesei:

  • Az Év női sportolója: Érdi Mária
  • Az Év férfi sportolója: Szoboszlai Dominik
  • Az Év edzője: Marco Rossi
  • Az Év csapata (hagyományos csapatsportágak): férfi labdarúgó-válogatott
  • Az Év csapata (egyéni sportágak csapatversenyei): férfi kardválogatott
  • Az Év szabadidős sportrendezvényei (holtverseny): Hátsó Füves Futballmentő Túra és Jégpályák Éjszakája
  • A Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíjasa: Schmitt Pál
  • Nemzetközi Fair Play-díj: Szilágyi Áron

A Magyar Paralimpiai Bizottság részéről sok szeretettel gratulálunk minden nyertesnek és jelöltnek is, hiszen köztudott, hogy már a legjobb tízbe való bekerülés is emberfeletti sportteljesítményt kíván meg. Köszönjük a Magyar Sportújságírók Szövetsége, az M4 Sport, a műsorvezetők, díjátadók és a fellépő művészek színvonalas munkáját is. Sok sikert kívánunk minden sportolónak, csapatnak, edzőnek és sportvezetőnek is 2024-ben, az olimpia és a paralimpia évében is! Hajrá magyarok!