Menüpontok

Beszámoló a Magyar Parasport Napja 2024 sajtótájékoztatójáról

2024. február 15-én a Budapesti Honvéd Sportegyesületben rendezték meg a Magyar Parasport Napja 2024 program (MPN2024) sajtótájékoztatóját. Az eseményen a nap két főszervezője, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), továbbá a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a házigazda Budapesti Honvéd Sportegyesület, valamint a Sportegyesületek Országos Szövetsége vett részt. A tájékoztatón Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó, valamint a 2024. évi parasport nap nagykövete, Konkoly Zsófia paralimpiai bajnok úszó is megszólalt. Az országos nap másik idei nagykövete, az olimpiai ezüstérmes nyíltvízi úszó, Rasovszky Kristóf a dohai vizes vb-ről küldött videóüzenetet a résztvevőknek. A sajtótájékoztató után inkluzív sportnapot is tartottak a helyszínen, amelynek keretében a bocciát, az ülőröplabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, az ergométeres evezést és a vaksakkot próbálhatták ki a résztvevők.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár kifejtette, a fogyatékossport, és annak részeként a paralimpiai felkészülés prioritás az állami sportvezetés számára. Ezt tükrözi, hogy az idei évben minden idők legnagyobb támogatását biztosítják a fogyatékossport szervezetek számára, valamint megemelték a sportolók és edzők teljesítményének elismerésére létrehozott Gerevich- és Halassy Olivér Programok keretösszegeit is. A sportegyesületek kiemelt szerepére kitérve üdvözölte, hogy a Honvéd nemcsak 2023 legeredményesebb sportegyesülete volt, de sporttelepén az akadálymentesítésre is kiemelt figyelmet fordít, amely követendő példa kell, hogy legyen valamennyi hazai klub számára.

Gergely István, a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke kiemelte, az egyesület az élsport mellett a közösségépítést is fontos feladatának tekinti, emellett a parasport utánpótlását is tovább szeretnék erősíteni, részben a kihelyezett testnevelés óráik keretében.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó kifejtette, hogy a fogyatékossport – mint a fogyatékosságügy része – kiemelt társadalmi ügy is, amelynek a szakmai és pénzügyi támogatás mellett figyelmet és erkölcsi támogatást is kell szentelnünk. Ennek részeként az idei évben „Hajrá magyarok!” címmel a Miniszterelnöki Kabinetiroda gondozásában egy kormányzati kiadvány jelenik meg több tízezer példány mellett a Nemzeti Sport mellékleteként is február 22-én. A "Hajrá magyarok!" a parasport legendái mellett sorra veszi a hazai siketsport, szervátültetett sport és speciális olimpiai sport, valamint a fogyatékos diák- és szabadidősport legfontosabb aktualitásait is, tehát lényegében a teljes hazai fogyatékossport mozgalomról áttekintést ad.

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke emlékeztette a résztvevőket, hogy a február 22-i dátum több szempontból is történelmi jelentőségű hazánkban: ha csak a 2018-as évet nézzük, amellett, hogy 2018-ban ezen a napon ünnepelhettük először a Magyar Parasport Napját, az első téli olimpiai aranyérmünk is ugyanezen a napon született meg a rövidpályás gyorskorcsolya-váltó pjongcsangi szereplésének köszönhetően. Kifejtette, megtiszteltetés a SOSZ számára, hogy 2024-től a Magyar Parasport Napjának szakmai partnere lehet. „Jelenleg huszonöt vidéki és nyolc fővárosi egyesület tagja a kiemelt sporttámogatási programnak. Előbbinél tizenhét, utóbbinál öt, vagyis a magyar sport talán legmeghatározóbb harminchárom egyesületéből huszonhétben már otthonra leltek a parasportolók, és készülnek a megmérettetésekre. De csak akkor lehetünk elégedettek, ha ez mindre igaz lesz” – részletezte.

Szekeres Pál olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok vívó, az MPB tiszteletbeli elnöke kifejtette, az épek sportja és a fogyatékossport között sok az összefonódás, és szerencsére egyre több az együttműködés. A 2021-es tokiói paralimpiai szereplést nagy áttörésnek értékelte, és Párizsra is hasonló várakozásokkal tekint. A fentieken túl a lakosság kiemelt szerepére is felhívta fel a figyelmet, hiszen ők adják a sportolókat és a szurkolókat, vagyis a sportélet sava-borsát. 

Konkoly Zsófia paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, az MPN2024 nagykövete szintén bizakodva tekint a párizsi paralimpiára, a felkészülésében már csak egy világkupa-verseny és egy Európa-bajnokság választja el az újabb paralimpiai álom beteljesülésétől. Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, az MPN2024 nagykövete a dohai vizes vb-ről üzent a résztvevőknek: örömmel vállalta az MPN2024 nagyköveti teendőit, hiszen általános iskolás korában maga is kipróbálhatott egy parasportágat, a csörgőlabdát, (a kézilabda rokona, a látássérültek sportja, amelyet csörgőkkel töltött labdákkal játszanak). Ekkor ismerte fel, milyen kihívást jelent, ha például „egy érzékszerv kiesik a képletből”, és kezdte el még jobban tisztelni a fogyatékossággal élő sportolókat.

Az esemény zárásaként Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke szólalt fel és tartott rövid előadást az MPN2024 várható programjairól és a Magyar Paralimpiai Csapat párizsi felkészüléséről. „A Magyar Parasport Napja valójában a lelki és a szellemi akadálymentesítésről szól. Ezen a napon segítünk legombolni azokat az esetleges akadályokat, amelyek az emberekben fellelhetők a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban” – emelte ki beszédében. Kitért arra is, hogy Magyarország eddig 12 kvótát szerzett a párizsi paralimpiára, ugyanakkor a kvalifikációs időszak végére – a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság hivatalos becslései szerint - ez a szám akár az 50-et is elérheti.

Az MPN2024 tekintetében az alábbi kiemelt programokra hívta fel a figyelmet:

  1. MPN Lélekmozgató program (országosan és a határokon túl): a regisztrációs űrlapok, valamint a pályázati felhívások a FODISZ weboldalán érhetők el ide kattintva;
  2. Koszorúzás az Olimpia Parkban (megemlékezés egykori paralimpiai bajnokainkra): 2024. február 22., 9:30, Olimpia Park;
  3. „Együtt erősebben, mint valaha” konferencia és díjátadó („Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője”): 2024. február 22., 14:00, Magyar Sport Háza Konferenciaterme és zoom webináriumA regisztráció itt elérhető
  4. „Együtt a pályán” inkluzív élménysport játékok, adaptált sportok bemutatója és meghívásos minibajnokság a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen: 2024. február 22., 10:00, Ludovika Aréna;
  5. Inkluzív sportnap a Budapesti Honvéd Sportegyesületben (paratékvandó, ergométeres evezés, sportlövészet): 2024. február 22., 10:00, Budapesti Honvéd Sportegyesület sportcsarnoka

Ezúton is köszönjük a Budapesti Honvéd Sportegyesületnek, hogy otthont adott az eseménynek! Köszönjük továbbá a FODISZ, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Honvédelmi Minisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda együttműködését, támogatását! Köszönjük a Törekvés SE kerekesszékes kosárlabda csapatának, a Magyar Paraboccia Szövetségnek, a Magyar Röplabda Szövetség ülőröplabda szakágának, a Honvéd parakajak-kenu szakágának, valamint a FODISZ parasakk válogatott tagjainak, hogy sportági bemutatóikkal színesítették a mai nap programját!

Találkozzunk február 22-én, a Magyar Parasport Napjának programjain is!