Menüpontok

Kétkeréken Brazíliában: úton az újabb paralimpiai országkvóta felé

Wermeser Zsombor parakerékpárosunk az egyéni üldözőversenyben hetedik, míg a négy versenyszámból összeálló omniumban tizenkettedik helyezést ért el a Rio de Janeiróban megrendezett parakerékpáros pálya világbajnokságon.

A fiatal versenyző Brazíliában a C5-ös kategóriában az egyéni üldözőversenyben a népes és erős mezőnyben a hetedik helyet szerezte meg 4 perc 31 másodperces idővel, ezzel fontos lépést téve az újabb paralimpiai országkvóta megszerzése felé. A tavalyi évben a hazai parakerékpár szakág legjobbjának megválasztott Wermeser Zsombor vezetésével a magyar parakerékpár válogatott már az előző szezonban is szerzett egy kvótát hazánk számára.

„Nagyon erős volt a mezőny, ezért is örültem az egyéni teljesítményemnek, amit minden számban elértem. Ez egy jó előjel a felkészülés korai szakaszában, le tudjuk vonni a tanulságokat és tovább lehet haladni a következő célok felé. Az élmezőny nagyon közel van, és bármi megtörténhet a jövőben. Tényleg kecsegtető, hogy a felkészülési fázis elején sikerült az egyéni legjobbaimat megdönteni és szeretném, ha ez Párizsban újra meglenne – összegezte világbajnoki szereplését a paralimpikon kerékpáros – Májusban még két világkupán veszünk részt, próbáljuk ott is a legjobbat nyújtani a pontok gyűjtésében. Várom már, mit fog hozni ez a verseny mert idén még nem indultam országútin és ez lesz az első alkalom, ahol felmérjük a nemzetközi mezőnyt és ezekből tanulságot vonunk le – latolgatott Wermeser Zsombor az elkövetkezendő versenyei kapcsán.

Az üldözőversenyt követően a négy számból – üldözőverseny, 200 méter, 1 kilométer, scratch - álló omniumban is rajthoz állt. A legrövidebb távon 11.837 másodperccel (60,826 km/órás átlag) a 14. időt tekerte, 1 kilométeren 1:07.913 perccel a 13. lett (53,008 km/ó). Scratchben a futamában hetedik hellyel kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe, a zárónapon pedig a 14. lett egy kör hátránnyal.

„Az időket tekintve már látható az előrelépés Zsombor szereplésében, már csak a megszerzett helyezésekben kell, hogy meglátszódjon a befektetett munka. Nagyot léptünk előre a második paralimpiai kvóta felé, továbbra is bízunk benne, hogy ketten lesznek Párizsban” – értékelt Steiner György szakágvezető a bringasport.hu-nak.

Hazánk sportolói eddig 18 kvótát szereztek a párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, négyet kajak-kenuban, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.