Menüpontok

Nívós sikerekkel zárták a magyar para-erőemelők az egyiptomi világkupát

A sportág világkupaversenyének Sharm El-Sheikh adott otthon március 21-24. között. A népes mezőnyben 34 ország közel 270 versenyzője vett részt, a magyar színeket pedig hét sportoló képviselte.

A csapat egyik legjobb eredményét Tunkel Nándor (49 kg) érte el, aki hibátlan versenyzést követően a hatodik helyen végzett 151 kg-os sikeres kísérletével, és így továbbra is a paralimpiai kvalifikációs ranglista kijutást jelentő hetedik helyén áll. A paralimpiai bronzérmes erőemelő totál kategóriában ráadásul aranyérmesként zárta a világkupát.

Szebenyi Gergely 54 kg-os súlycsoportban volt érdekelt. A fiatal versenyző magabiztos teljesítménnyel aranyérmet szerzett junior korcsoportban, miután a versenybírók a 125 kg-os nyomását sikeresnek ítélték meg.

A válogatott további magyar eredményei: Stadler Tamás (80 kg) hatodikként, Sztanó György (54 kg) hetedikként, Mezei Katalin (61 kg) és Sas Sándor (+107 kg) nyolcadikként, míg Sedric Roussel (88 kg) kilencedikként fejezte be világkupa-szereplését az egyiptomi kvalifikációs versenyen.

A magyar válogatottal legközelebb a június 20-26. között a georgiai világkupán találkozhatunk.

Az erőemlőknél június 26-án zár a paralimpiai kvalifikáció, a versenyzőinknek addig van lehetőségük bekerülni a súlycsoportonkénti legjobb nyolc hely valamelyikére.

Hazánk sportolói eddig 18 kvótát szereztek a párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, négyet kajak-kenuban, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

Fotók: World Para Powerlifting