Menüpontok

Július 13-án paratriatlon világkupának ad otthont Tata

2024. július 13-án, szombaton a Paratriatlon Világkupának, valamint az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokságnak és Középtávú Magyar Kupának is otthont ad Tata városa. A szervezők április 26-án külön sajtótájékoztató keretében számoltak be a verseny előkészületeiről.

Fotó: Tata Város Önkormányzata

A Paratriatlon Világkupa-futamot az első versenynapon, július 13-án szombaton délelőtt rendezik meg. A világkupa tíz állomásos, ebből négyet rendeznek meg Európában, közülük az egyiket Magyarországon, Tatán. A Paratriatlon Világkupát a tatai Footour Futó, Kerékpáros és Triatlon Sportegyesület szervezi együttműködésben a Magyar Triatlon Szövetséggel.

A sajtótájékoztatón Michl József polgármester kiemelte: "Tatán nem ismeretlen a parasport fogalma, hiszen például sokan ismerhették Szabó Szonját, a 2016-ban elhunyt mozgássérült képzőművészt, aki alapító tagja volt a Humanitás SE boccia csapatnak, 2011-ben országos bajnok lett BC3-as kategóriában, s emlékére azóta már több ízben is rendeztek Para Boccia Emlékversenyeket városunkban."

A paratriatlonisták szövetségi kapitánya Boronkay Péter már inkább sportszakmai szemszögből beszélt a versenyről. Kiemelte, hogy bármilyen sporteseményről legyen szó, az indulóknak mindig nagy dicsőség hazai szurkolók előtt versenyezni. Neki korábban ez már megadatott, sőt, a 2010-es budapesti paratriatlon világbajnoki futamon az első helyen végzett. Hangsúlyozta, hogy nem nagyon létezik a világon ilyen, hogy egyszerre versenyezzenek épek és parasportolók ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időpontban.

Fotó: Tata Város Önkormányzata

Péter később a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is hangsúlyozta, hogy rendkívüli eseményről van szó: "Csaknem 3000 versenyző lesz jelen, ép és parasportolók, akik Tata történelmi helyszínein, gyönyőrű környezetben mérik össze a tudásukat. Az álmunk az, hogy ne egyszeri esemény legyünk, hanem a későbbi években is, tartósan része lehessünk a világkupa-sorozatnak a paratriatlonban is, ahogy a tiszaújvárosi verseny az épeknél."

A magyar résztvevőkről szólva elmondta, hogy jó eséllyel a tokiói paralimpikon Lévay Petrának és a párizsi kvótára nagy esélyekkel pályázó Mocsári Bencének is szurkolhatnak a helyszínre kilátogatók. "A világkupa egy jó gyakorlóverseny lehet azoknak, akik sikeresen kvalifikálták magukat a párizsi paralimpiára, de remek megmérettetés és bizonyítási lehetőség azoknak is, akiknek esetleg nem jön össze idén a kvótaszerzés" - összegezte.

A július 13-i rajt előtt tervezetten még egy sajtótájékoztatónak otthont ad a város, és az esemény főhelyszíneként is szolgáló Esterházy-kastély.

A versenyről folyamatosan tájékozódhatnak az alábbi elérhetőségeken:

https://oldlakeman3athlon.hu/

https://www.facebook.com/oldlakeman3athlon

Forrás: Magyar Triatlon Szövetség, Tata Város Önkormányzata