Menüpontok

Kilenc parakajak-kenusnak szurkolhatunk a hazai rendezésű világbajnokságon

Kilenc versenyzővel vág neki a szegedi világbajnokságnak a magyar parakajak-kenu válogatott. Hajdu Botond, szövetségi kapitány javaslatát szerdán a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökség is jóváhagyta. A május 9. és 11. között zajló nemzetközi verseny kiemelten fontos, hiszen paralimpiai kvótát is lehet szerezni. 

A szegedi para kajak-kenu világbajnokság lényegében a szakág szezonnyitó eseménye lesz. Hajdu Botond szövetségi kapitány ennek kapcsán elmondta, az év ezen időszakában túl korainak tartotta, hogy külön válogatóversenyt írjon ki, inkább a 2023-as év két utolsó eseményének eredményeit vette alapul a csapat összeállításakor.

„Túl korai lenne egy válogatót rendezni, aminek tétje van, mert nem mindenki ment melegvízi táborba, ezért nem akartam a május eleji világbajnokság előtt még egy válogatót is tartani. Inkább edzésekkel töltsék ezt az időt sportolóink. A tavalyi Magyar bajnokságon és a duisburgi világbajnokságon elért eredmények alapján jelöltem ki a válogatottat.” - hangsúlyozta Hajdu Botond.

A kapitány hozzátette, a csapat tagjai is tökéletes edzettségi állapotban vannak, mindenkinek problémamentesre sikeredett a téli felkészülés.

A tavalyi duisburgi világbajnokságon négy kvótát szerezett a válogatott: Kiss Péter Pál KL1 200 méteren világbajnoki címmel, Varga Katalin KL2 200 méteren bronzéremmel, Suba Róbert VL2 200 méteren egy negyedik hellyel, valamint Molnár Nikoletta KL3 200 méteren egy ötödik hellyel szerzett indulási jogot a szeptemberi párizsi paralimpiára. Számukra egy jó felmérés lesz a szegedi verseny, míg a többiek kapcsán Hajdu Botond úgy látja, három kategóriában van valós esély újabb kvóták megszerzésére.

Para kajak-kenu válogatott kerete az európai pótkvalifikációs ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokságra:

Kajak:

  • KL1 200 m: Kiss Péter Pál (Budapesti Honvéd SE), Suba Róbert (MVM Szegedi VE)
  • KL2 200 m: Kiss Tibor (Merkapt-Mekler SE)
  • KL3 200 m: Kiss Erik (Tiszafüredi KKSE), Rajnics Benedek Albert (Kaposvári Vízügy SC)
  • KL3 200 m: Molnár Nikoletta (INTER-ÉPFŰ ASVE)
  • KL2 200 m: Varga Katalin Eszter (MVM Szegedi VE), Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VE)

Kenu:

  • VL2 200 m: Suba Róbert (MVM Szegedi VE), Juhász Tamás (Budapesti Honvéd SE)
  •  VL2 200 m: Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VE)

 

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

2024.04.17.