Menüpontok

Madeirán ugranak vízbe a kontinens legjobb paraúszói

A portugál sziget fővárosa, Funchal ad otthont a sportág Európa-bajnokságának április 21-27. között. A helyszín egyáltalán nem idegen a magyar válogatott számára, hiszen az elmúlt években többször is rendeztek már nemzetközi versenyt a mediterrán városban. A kilenc fős magyar csapatot a tavalyi világbajnokság két legeredményesebb sportolója, Pap Bianka és Konkoly Zsófia is erősíteni fogja, de szurkolhatunk a kisfia születése után visszatérő Illés Fanninak is.

Az előző esztendőben Manchesterben rendezték meg a paraúszók világbajnokságát, ahol Pap Bianka (S10) három arany- és egy bronzérmet szerzett. A paralimpiai bajnok 100 méteres hát- és gyorsúszásban, 200 méteres vegyesúszásban, valamint 400 méteres gyorsúszásban most címvédésre készül. Az előző Európa-bajnoksághoz képest nem indul el 100 méteres mellúszásban – amelyben ezüstérmes lett - helyette 50 méteres gyorsúszásban drukkolhatunk neki már az első versenynapon.

A 2023-as világbajnokságon egy arany- és egy ezüstérmet szerző Konkoly Zsófia (S9) is nagy reményekkel utazik Funchalba. A pécsi paralimpiai bajnok három versenyszámban is érdekelt lesz, mint Európa-bajnoki címvédő: 100 méteres pillangóúszásban, 200 méteres vegyesúszásban és 400 méteres gyorsúszásban. Ezen számai mellett még 100 méteres hátúszásban is a vízbe ugrik majd a kontinens legjobbjaival együtt.

A paraúszó Európa-bajnokság nagy visszatérője Illés Fanni (S4), aki kisfia születése után először vesz részt kontinenstornán. Madeirán a főszámában, 100 méteres mellúszásban láthatjuk újra versenyezni a legelső versenynapon.

A magyar válogatottat fogja erősíteni Száraz Evelin (S6) is, akinek tavaly sikerült vb-bronzérmet szereznie 100 méteres mellúszásban. A 19 éves sportoló címvédőként térhet vissza Madeirára az említett versenyszámában, emellett pedig 100 méteres gyorsúszásban, 200 méteres vegyesúszásban és 400 méteres gyorsúszásban is szoríthatunk érte.

A világbajnoki bronzérmes Hotz Csenge (S10) 200 méteres vegyesúszásban, 100 méteres pillangó- és hátúszásban, a paralimpikon Adámi Zsanett (S2) 50 és 100 méteres hátúszásban, az Európa-bajnoki ezüstérmes Iván Bence (S6) 200 méteres vegyesúszásban és 100 méteres mellúszásban, Tar Réka (S8) 100 méteres mellúszásban, míg a válogatottban először debütáló Janza Virág (S10) 100 méteres pillangóúszásban jeleskedhet Madeirán.

Hazánk sportolói eddig 20 kvótát szereztek a párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, négyet kajak-kenuban, hármat asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.

További információk az esemény hivatalos weboldalán.

2024.04.19