Menüpontok

Boldizsár Dalma kenuban szerzett kvótát a párizsi paralimpiára

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) május 16-i tájékoztatása alapján hazánk újabb paralimpiai kvótával gazdagodott: a női kenusok VL2 200 méteres versenyszámában Boldizsár Dalma, az MVM Szegedi VE versenyzője szerzett indulási jogot. Dalma - kenus száma mellett - a női kajakosok KL2 200 méteres versenyében is rajthoz állhat Párizsban.

Fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A 21 éves Boldizsár Dalma gyermekkora óta a kajak-kenu sport szerelmese, korábban az épek utánpótlás mezőnyében is nyert országos bajnokságot. Parasport karrierje azt követően kezdődött, hogy 17 éves korában egy, a gerincében keletkezett vérömleny miatt lebénultak a lábai. A hazai és nemzetközi megmérettetéseken kajak (KL2 200 m) és kenu (VL2 200 m) versenyszámokban is rajhoz áll, most ez utóbbiban sikerült neki a kvótaszerzés. A 2024. évi szegedi világbajnokságon kenus számában a 11., kajakos számában a 13. helyen végzett. Kvótaszerzése egyúttal azt is jelenti, hogy a kenu mellett kajakos számában is rajthoz állhat Párizsban.

A parakajak-kenuban érvényes kategóriákról bővebben itt tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/canoe/classification 

Hazánk sportolói eddig 23 kvótát szereztek a párizsi Paralimpiai Játékokra: hetet úszásban, hatot kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.