Menüpontok

Fogyatékossággal élők sakkja: újítás a táblán kívül

Idén májusban negyedik alkalommal került megrendezésre a Parasakk Magyar Bajnokság a Magyar Sakk Szövetség, a FODISZ és a Magyar Paralimpiai Bizottság közös szervezésében.

A világon egyedülálló kezdeményezés a látás-, hallás- és mozgássérültek, valamint a szervátültetettek közös országos bajnoksága, amelyet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tudomása szerint is egyedül Magyarország rendez meg ilyen formában.

A Fogyatékossággal Élők Sakkolimpiájához, illetve a korábban Drezdában többször megrendezett Világbajnoksághoz hasonlóan a különböző sérülésspecifikumok közös versenyen vesznek részt, azonban míg az említett két világesemény csapat-, a hazai bajnokság egyéni verseny, ezért igazi kuriózumnak számít a fogyatékossággal élők sakkozásában.

A látássérültek többnyire a nemzetközi szinten is megszokott speciális szabályokat alkalmazva, ún. kéttáblás sakkot játszanak, ahol mindkét játékos a saját tábláján teszi meg mindkét fél lépéseit, azokat bemondják egymásnak, így a versenyzők kényelmesen, egymást nem zavarva tudnak gondolkodni saját lépéseiken. Ez a lebonyolítás igényel némi extra odafigyelést, mivel a hallás- és látássérültek egymással való kommunikációja olykor nehézkes, ebben azonban a versenybíró kollégák folyamatosan segítenek, és a versenyzők kiemelkedően sportszerű hozzáállása is nagyban segíti a játszmák zavartalan lejátszását.

A bajnokságon részt vett a vaksakk és a hallássérült válogatott több játékosa, valamint több ifjúsági játékos is.

Az idei eseményen az összetett győztes Váradi Viktor nemzetközi mester lett, aki szervátültetettként vett részt a versenyen. Második helyen – és egyben kategóriájában első helyen – a látássérült válogatott éltáblása, Zámbó Zoltán FIDE mester végzett, aki a korábbi három bajnokság mindegyikén összetett bajnoki címet szerzett.

A hallássérültek között Máté Balázs végzett, a mozgássérült kategória első helyét pedig Paál András szerezte meg. A legjobb ifjúsági és női játékos idén is a látássérült Vilics Hanna lett, hajszállal megelőzve a hallássérült Farkas Virágot.

Az esemény megnyitóján a Magyar Sakk Szövetség elnöke, dr. Polyánszky Zoltán mondott köszöntőt, valamint Toponáry Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke és Kiss Zsolt, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének főtitkára, az esemény díjait pedig Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke adta át.

 

Részletes eredmények:

https://chess-results.com/tnr922067.aspx?lan=1&art=1&rd=7&turdet=YES