Menüpontok

Fontos dobogós helyezéseket szereztek a kerekesszékes vívók Sao Paulóban

Két ezüst- és három bronzérmet szerzett a magyar kerekesszékes vívóválogatott az utolsó paralimpiai kvalifikációs világkupáján, Braziliában. Így hazánk csapata további értékes pontokat gyűjtött a világranglistán, és vívóink még közelebb kerültek a párizsi álmukhoz.

Tarjányi István nevéhez fűződik a delegáció legnagyobb egyéni sikere kard B kategóriában. A legjobb 16 között a venezuelai Numa Rojas Estrada 15:3-ra verte meg, majd a világbajnokot búcsúztató thaiföldi Chitphat Charoenta ellen 15:12-re nyert. Az elődöntőben régi ellenfele, a francia Maxime Valet ellen kiélezett párbajban sikerült győzedelmeskednie 15:14 arányban. Végül a fináléban már nem bírt a lengyel Adrian Castróval, aki 15:5-re győzött, és Tarjányi István ezüstérmesként zárt.

Hajmási Éva a nyitónapon női kard A kategóriában szerezte meg a küldöttség első érmét: a táblán először legyőzte a koreai Hyo Kyeong Kwont 15:11-re, majd a brit Gemma Collist ellen 15:7-re diadalmaskodott. Az elődöntőben viszont a georgiai Nino Tibiasvilitől szenvedett 10:15-ös vereséget, így bronzérmes helyen végzett. A férfi kardozók A kategóriájában Osváth Richárd, simán jutott négy közé, miután az iraki Mustafa Kadhimmot 15:5-re, a kínai Saichun Zhongot 15:9-re és a német Maurice Schmidttet 15:8-ra győzte le. A döntőbe jutásért folytatott küzdelemben az olasz Edoardo Giordan ellen nem jött össze a magyar bravúr, és 15:10 arányban alul maradva bronzérmes lett.

Veres Amarilla párbajtőr A kategóriában gyarapította tovább a magyar válogatott egyéni érmeinek számát. A paralimpiai bajnok a thaiföldi Duean Nakprasit 15:14-re, az amerikai Jataya Taylort 15:6-ra, a spanyol Jud Rodriguez Menedezt 15:13-ra múlta felül. Az elődöntőben jó vívással kapott ki a kínai Yuandong Chennel szemben 15:12-re, így bronzérmesként zárta a fegyvernemet.

A csapatversenyen a Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Nádasdy Anna összeállítású tőrcsapat a nyolc között Koreát 45:27-re legyőzte, majd az elődöntőben Ukrajnánál is jobbnak bizonyult 45:31 arányban. A döntőben a kínai csapat ellen nem sikerült a bravúr, 45:29-re kikapott a magyar válogatott, viszont a magyar csapat így is a világranglista első helyére került.

Madarászné dr. Mező Boglárka női kard B kategóriában hetedik, Krajnyák Zsuzsanna női párbajtőrben A kategóriában hetedik, míg Nádasdy Anna női tőr A kategóriában nyolcadik lett a Sao Paulo-i világkupán.

A kerekesszékes vívók ezzel a versennyel lezárták a paralimpiai kvalifikációs időszakot, a kvótáról június 7-ig küld információt a sportág nemzetközi szervezete.

Részletes eredmények itt: https://www.wheelchairfencing.live/en/519-2024/tournament/