Menüpontok

Hat magyar paraatléta áll rajthoz a japán világbajnokságon

Kobe városa május 17. és 25. között rendezi meg a sportág idei világbajnokságát, miután 2021-ben elhalasztották az eseményt. A szervezők 104 országból több, mint 1000 versenyző részvételére készülnek, amelybe beleszámít hazánk delegációja is. Rajthoz áll a tavalyi világbajnokság második legeredményesebb sportolója, Ekler Luca, valamint a paralimpiai ezüstérmes Biacsi Ilona is.

Az előző évi párizsi vb-n a paralimpiai bajnok Ekler Luca sziporkázott: 200 és 400 méteren világbajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul világcsúcsot jelentő eredménnyel futott át a célvonalon mindkét versenyszámban. A T38-as kategóriában érdekelt sportoló távolugrásban megvédte bajnoki címét, míg 100 méteres síkfutásban ezüstérmes lett. A TFSE atlétája ezúttal az utóbbi két számban veszi fel a versenyt a világ legjobbjai ellen Japánban.

Biacsi Ilona és ikertestvére, Bernadett 1500 méteres síkfutásban versenyeznek. Az SZVSE két paralimpikonja erős mezőnnyel szemben lép pályára a T20-as kategóriában, miután a tavalyi világbajnokságon Ilona ötödikként, míg Bernadett kilencedikként végzett. Szőllősi István számára nem alakult a legideálisabban a tavalyi vb: ugyan közel került egyéni csúcsához, de kilencedik helyen zárt súlylökésben. Az MTK dobóatlétája F20-as kategóriában áll ismételten a körbe, hogy közelebb kerüljön a paralimpiai kvóta megszerzéséhez.

Magyar színekben szurkolhatunk Luterán Petrának (Tatabányai SC) és Bessenyey Zoltánnak (BEAC) is, akik remek eredményekkel debütáltak a tavalyi világbajnokságon. Petra T47-es kategóriában 100, 200 és 400 méteres síkfutásban, valamint távolugrásban is megméreti tudását, míg Zoltán az F52-es kategória diszkoszvetés versenyszámában lesz érdekelt Kobéban.

A paraatléták számára kiemelten fontos lesz ez a világbajnokság, hiszen tovább növelhetik esélyeiket a párizsi paralimpiai indulási jogok megszerzéséhez.

Hazánk sportolói eddig 22 kvótát szereztek a párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, ötöt kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A paralimpiát 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.