Menüpontok

Megtartotta 2024. évi tavaszi közgyűlését a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület

Május 28-án, kedden az online térben tartotta meg közgyűlését a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPBK), ahol a tagok elfogadták többek között a szervezet és a Magyar Paralimpiai Csapat új logóját is, így a sportolók már ezt viselhetik formaruháikon az idei párizsi paralimpián. A Magyar Paralimpiai Csapat összetételét a játékokra a júliusi személyes közgyűlés fogja elfogadni.

Az eseményen az MPBK tagszervezeteinek képviselői és az elnökség tagjai mellett Dr. Pohli Viktória, a szervezet Felügyelő Bizottságának tagja és a Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársai is vendégként vettek részt. A hazai sportirányítást a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága részéről Csejtei Andrea osztályvezető képviselte.

A tagok elfogadták a szervezet 2023. évi szakmai tevékenységéről szóló beszámolót. 2023-ban számos világeseményen vettek részt hazánk fogyatékossággal élő sportolói, amelyeken nagyszerű eredmények születtek. A magyar parasportolók – a közgyűlés napjáig - huszonhárom kvótát szereztek a párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, hatot kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben kettőt sportlövészetben, egyet-egyet pedig atlétikában, díjlovaglásban, íjászatban és kerékpárban. Ugyanakkor több sportágban még javában zajlanak a kvalifikációs versenyek, így a Magyar Paralimpiai Csapat létszáma a nyár végére a 40-50 főt is elérheti.

A 2023-ban nyújtott teljesítménye alapján a Magyar Paralimpiai Bizottság által kijelölt szavazó testület Ekler Lucát választotta meg az év fogyatékos női sportolójának, Kiss Péter Pált pedig az év fogyatékos férfi sportolójának, míg az év fogyatékos sportcsapata a szervátültetett asztalitenisz férfi páros (Bácsi Bernát és Szendi János) lett.  A nyerteseket a hagyományokhoz híven az ép sportolók díjazottjaival együtt jelentették be 2024. január 8-án a Magyar Állami Operaházban, a 66. M4 Sport - Az Év Sportolója Gálán. 2023. február 22-én immár hatodik alkalommal és kibővített programokkal ünnepelhettük együtt a Magyar Parasport Napját, amelyhez „újoncként” a határon túli magyar oktatási intézmények is csatlakoztak. Sportdiplomáciai sikerekben sem szűkölködött az előző esztendő: a meglévő nemzetközi titulusaink sorát Szekeres Pál bővítette, amikor 2023. decemberben a fogyatékos sportolók érdekeit képviselő World Abilitysport (WAS) elnökségi tagjának választották. Az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC), Urr Anita elnökségi tag meghívására, Budapesten tartotta kétnapos elnökségi ülését. A testület tanácskozásán az európai paralimpiai mozgalmat érintő fontos kérdésekben hoztak döntést a tagok, az ülést kísérő események pedig tovább erősítették Magyarország helyzetét az európai sportdiplomáciában.

A tagok a szervezet 2023. évi pénzügyi beszámolóját, valamint az ezekhez kapcsolódó felügyelő bizottsági és könyvvizsgálati jelentést is elfogadták, amelyek szerint az MPBK 7,993 millió forintos nyereséggel zárta az előző évet. Elfogadták emellett a 2024. évi költségvetési és felügyelő bizottsági ellenőrzési terveket is, valamint jóváhagyták a szükséges módosításokat a köztestület Alapszabályában. Előbbiek alapján a testület a paralimpia évében – a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának és a szponzoroknak köszönhetően – 993 millió forintos bevétellel számolhat.

Az Alapszabály-módosítás részeként elfogadták a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Csapat új logóját is, amelyet a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által meghatározott szabályok szerint alakítottak ki. A kompozíció színvilága utal a magyar zászló színeire (piros-fehér-zöld), ötvözve az ősi magyar népművészeti jelképként számontartott tulipán és pajzs/címer motívumokat. Az emblémához tartozik emellett az IPC piktogramja is.