Menüpontok

Öt medállal és életre szóló élményekkel térhettek haza paraatlétáink a kobei világbajnokságról

Május 17-25. között a japán Kobe adott otthont a 2024. évi Paratlétikai Világbajnokságnak, ahol hat sportoló képviselte a magyar színeket. A magyar delegáció legfényesebb sikereit – a női T38-as versenyzők távolugró és 100 méteres síkfutó számának megnyerésével - Ekler Luca könyvelhette el, ugyanakkor a többiek is ragyogó teljesítményt tudhattak magukénak: Biacsi Ilona 1500 méteren (T20), Luterán Petra 400 méteren (T47) és távolugrásban (T46-T47) is bronzérmet szerzett, valamint több kategóriában is dobogóközeli helyeken végeztek a mieink.

Fotó: World Para Athletics

„Összességében nagyon élveztem a versenyzést. Kezdetben – a hosszú út és az átállás miatt – kicsit nehezen indultak a helyszíni edzések, de a szervezők felkészültsége és kedvessége gyorsan túllendített ezen. Megható volt szembesülni azzal is, hogy a helyiek ismernek és szeretnek: érkezésünk után a stadionbejárásnál összefutottunk egy japán „rajongóval”, aki már két napja a helyszínen volt, hogy találkozhassunk” – kezdte meg az élménybeszámolót Ekler Luca (TFSE).

Luca távolugrásban paralimpiai és világbajnoki címvédőként érkezett Japánba, ugyanakkor a 100 méteres síkfutásban korábban a vb-ezüstérem volt a legjobb eredménye. A május 18-i előfutamok során is a második legjobb idővel kvalifikálta magát a szám döntőjébe, ahol azonban nagyot futott, és nem talált legyőzőre, 12.85-ös időeredményével megérdemelten állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. „A 100 méteres síkfutás közel sem a legerősebb számom, és számítani lehetett rá, hogy a paralimpiai vb-n lesznek új, erős versenyzők. Ez így is lett, kaptam egy nagyon felkészült kolumbiai ellenfelet, de az előfutamok során nyújtott teljesítményünket látva már éreztem, hogy ha sikerül megcsinálnom azt, amit gyakoroltunk, össze fog jönni a vb-cím ezen a távon is” – nyilatkozta első 100 méteres vb-aranyérme megszerzését követően.

Fotó: World Para Athletics

A női (T38) távolugrók versenyének május 21-i fináléjában szintén magabiztos versenyzéssel, világbajnoki csúcsnak számító 5,63 méteres ugrással végzett az élen Szalma László mesteredző tanítványa. „Távolugrásban ismét sikerült nyernem, ugyanakkor sajnos végig nagy szembeszélben kellett ugranunk. Úgy gondolom, hogy szélcsendesebb időben vagy ellenkező irányú szélben a világcsúcs (5,82 m – a szerk.), vagy akár a 6 méter is veszélyben lehetett volna. Remélem, hogy az elkövetkező időszak versenyein sikerül ezeket a mérföldköveket is átlépnem” – zárta értékelését Luca.

Luterán Petra (Tatabányai SC) szintén nagyszerű teljesítménnyel és egyéni csúcsokkal kápráztatta el az atlétikakedvelő közönséget: Luterán László tanítványa 400 méteren (T47) egyéni legjobbját megdöntve 58.35-ös idővel, valamint távolugrásban (T46-T47 összevont) 5,66 méteres ugrással egyaránt bronzérmet szerzett, míg 100 és 200 méteren is döntőbe jutott, előbbi számában az 5., utóbbiban pedig a 7. helyen zárt.

Fotó: World Para Athletics

Az 1500 méteres síkfutásban érdekelt Biacsi Ilona (SZVSE) és testvére, Biacsi Bernadett (SZVSE) az 1500 méteres síkfutás döntőjében remekelt. Zemen János paralimpikon tanítványai idei legjobb eredményükkel értek célba és Ilona bronzérmesként (4:42.51), Bernadett pedig negyedikként (4:46.61) zárta a világbajnoki futamot.

Fotó: World Para Athletics

Férfi atlétáink szintén szép helytállást tanúsítottak, döntős helyezéseket elérve: Szőllősi István a férfi súlylökők F20-as kategóriájának döntőjében 14,36 méteres dobással a 6. helyet szerezte meg, míg Bessenyey Zoltán diszkoszvetésben (F54) végzett a 9. helyen. (Zoltán esetében fontos kiemelni, hogy a vb-n a klasszifikátorok ideiglenes döntése miatt egy, a korábbinál jóval nehezebb kategóriában kellett versenyeznie, a végleges besorolása továbbra is folyamatban van).

 „Egy érzelmekkel teli, eredményes világbajnokságon vagyunk túl. Az eredményekkel maximálisan elégedett vagyok, atlétáink kiváló teljesítményt nyújtottak, hála az edzők és sportszakemberek odaadó munkájának is. A paraatlétika sajátosságaival járó logisztikai feladatokat kiválóan oldották meg a japán szervezők, elmondhatjuk, hogy a vb lebonyolítása egyre színvonalasabb” – értékelt Oroszi Zsuzsanna szövetségi kapitány.

A sportvezető a párizsi kvótaesélyekkel kapcsolatban is megszólalt: „a paralimpiai kvóták kiosztására még egy hónapot várni kell, az eredmények alapján hat kvótára számítok, így a tokióinál nagyobb atléta csapattal utazhatnánk Párizsba. Sajnos, egy most felmerült klasszifikációs probléma nehezíti a paralimpiai kvalifikációnkat, de bízom benne, hogy ezt a problémát is időben orvosolni tudjuk. Az elkövetkező, alig 100 napos időszakban versenyzőink a fő hangsúlyt a paralimpiai felkészülésre fordítják, az edzőtáborok mellett néhány versennyel is hangolódnak majd a nyár végi játékokra.”

Sok szeretettel gratulálunk valamennyi versenyzőnek, edzőnek és sportszakembernek a kiváló eredményekhez és köszönjük a Sportért Felelős Államtitkárság, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség támogatását is.

A vb további eredményei a következő linken elérhetők: https://bit.ly/4apSRjD

Képgaléria – a fotók a World Para Athletics megjelölésével használhatók: https://www.dropbox.com/scl/fo/3iqhpth6350hykj08jai5/AONUM-PveHaisTT9VxDSb28?rlkey=7bb32hco04cldbub4ei8e73u1&st=vnz2c7ek&dl=0

Bővebb tájékoztatás a paraatlétikában érvényes kategóriákról:

https://www.paralympic.org/athletics/classification