Menüpontok

Rómában mérik össze tudásukat a kontinens legjobb paraíjászai

Május 20. és 26. között az olasz főváros ad otthont az idei paraíjász Európa-bajnokságnak, ahol Gáspár Tamás személyében magyar versenyzőnek is szurkolhatunk. Tamás már korábban, 2023 nyarán egy paralimpiai kvalifikációs versenyen kivívta az indulási jogot a párizsi játékokra, így a mostani Eb-n kvótaszerzési kényszer nélkül gyakorolhat a közelgő paralimpiára.

Gáspár Tamás

Gáspár Tamás, a MESE Mindenki Egyért Sportegyesület paraíjásza a férfiak W1-es kategóriájában versenyez, és Párizs már a második paralimpia lesz a számára. Korábban Tokióban az előkelő ötödik helyet szerezte meg. Az Európa-bajnokságokat tekintve a tavalyi rotterdami kontinensviadalon is egyedüli magyarként képviselte a sportágat, és – az utolsó fordulóban az olasz Panella Maurizo-t legyőzve – bronzérmet szerzett. A bronzmérkőzését megelőzően egy paralimpiai kvalifikációs versenyen is részt vett a kategóriájában, ahol nem talált legyőzőre, ezzel újabb kvótát szerezve hazánknak.  

A paraíjászatban érvényes klasszifikációs szabályokról és kategóriákról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/archery/classification

Gáspár Tamás nemrég az „Együtt erősebben – út a párizsi paralimpáig” videocast-sorozat vendége is volt, ahol a sportágról, a felkészüléséről és személyes motivációiról is mesélt. A vele készült beszélgetés ITT visszanézhető.

A 2024. évi római Európa-bajnokságról bővebben ITT tájékozódhatnak.

Gáspár Tamás versenykategóriájának (W1 férfi) fordulói:

  • május 20. (hétfő), 9:15 – 12:00: rangsorolók
  • május 21. (kedd), 9:15 – 11:15: egyéni mérkőzések
  • május 23. (csütörtök), 9:15 - 9:30: bronzmérkőzés
  • május 24. (péntek), 11:15 – 11:30: döntő