Menüpontok

Urlauber Ádám ezüst-, Csonka András bronzérmet szerzett az asztaliteniszezők paralimpiai kvalifikációs versenyén

Május 23-25. között a thaiföldi Pattaya adott otthont az asztaliteniszezők paralimpiai kvalifikációs versenyének, amelyen a magyar színeket három sportoló – Berecki Dezső, Csonka András és Urlauber Ádám – képviselte. A fiúk egy ezüst- és egy bronzéremmel zárták a megmérettetést, amely egyelőre nem jelent további paralimpiai kvótát hazánknak, ugyanakkor közel sincs veszve a remény: a szabadkártya-döntések alapján június 24-én még kaphatunk újabb indulási jogokat Párizsra a sportágban. Korábban Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa és Arlóy Zsófia kvalifikálta magát, így négy asztaliteniszezőnknek már biztosan szurkolhatunk a paralimpiai játékokon.

Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség

Urlauber Ádám a férfi ülő asztaliteniszezők (MS1) versenyében két nyertes és egy elveszített mérkőzéssel csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol előbb a semleges színekben induló Dmitry Lavrovot (3:0), majd az elődöntőben a svájci Kellert (3:1) búcsúztatta. A döntő kiélezett küzdelmet és igazi drámai végjátékot hozott, ahol sajnos végül az olasz Borgato kerekedett felül (3:2), így végül Ádám az ezüstérmet szerezte meg.

Csonka András erős kezdést mutatott be a férfi álló MS8 kategóriában: holland és japán ellenfeleit is felülmúlva megnyerte a csoportját. Az egyenes kieséses szakaszban az izraeli Zeev Glikmannal (3:1) szemben könnyedén hozta a mérkőzést, ugyanakkor az elődöntőben, szoros küzdelemben alulmaradt a horvát Borna Zohillal szemben (3:2), így végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Bereczki Dezső szintén a férfi álló asztaliteniszezők között, az MS9-es kategóriában mérette meg magát. Kazah ellenfele ellen győzelemmel, míg hongkongi sporttársa ellen vereséggel zárt, így csoportmásodikként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol a brit Ross William Wilson ellen sajnos nem tudott nyerni (3:0), így búcsúzott a versenytől.

Bár ezen a versenyen csak az aranyérem jelentett volna biztos paralimpiai kvótát, továbbra is él még a remény: a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) - várhatóan június 24-én – dönt az ún. szabadkártyák sorsáról, amelyek további indulási lehetőségeket biztosítanak hazánk sportolóinak. Korábban Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa és Arlóy Zsófia kvalifikálta magát, így négy asztaliteniszezőnknek már biztosan szurkolhatunk a paralimpiai játékokon.

Hazánk sportolói eddig 23 kvótát szereztek a párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, hatot kajak-kenuban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

A verseny további eredményei: https://results.ittf.com/ittf-web-results/html/TTE5597/results.html#/reports

A para-asztaliteniszben érvényes kategóriákról bővebben itt tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/table-tennis/classification