Menüpontok

Három érem és egy címvédés a szegedi parakajak-kenu Eb-n

Június 12. és 16. között a szegedi Maty-ér adott otthont az idei ECA gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságnak, ahol a para szakágat kilenc sportolónk képviselte. A magyarok legeredményesebb versenyzői Varga Katalin és Suba Róbert lettek: Varga Katalin parádés teljesítményt nyújtva védte meg Európa-bajnoki címét a női kajakosok KL2 200 méteres versenyében. Klubtársa, Suba Róbert pedig mind kajakos, mind kenus számában dobogóra tudott állni: kajakban KL1 200 méteren ezüstérmes, míg kenuban VL2 200 méteren óriási, szoros hajrában bronzérmes lett. A delegációnk többi tagja sem szégyenkezhet, hiszen valamennyi magyar versenyző döntőben evezhetett az idei kontinenstornán.

Suba Róbert (MVM Szegedi VE) stabil teljesítményt nyújtva, első helyen jutott be a férfi kenusok VL2 200 méteres fináléjába, ahol remek evezéssel, szoros hajrában – 55.771-es időeredménnyel - szerezte meg a bronzérmet. A szám vasárnapi döntőjében csak a portugál Norberto Mourao és az ukrán Andrii Kryvchun bizonyult – egy hajszállal – gyorsabbnak nála. Az előző, szombati versenynapon kajakos számában is brillírozott: 50.208-as idővel ezüstérmet szerzett a férfi kajakosok KL1 200 méteres számában, ahol csak a francia Remy Boulle tudta megelőzni.  

Suba Róbert. Fotó: Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ)

Varga Katalin (MVM Szegedi VE) a májusi hazai világbajnokságon megszerzett ezüstérme után ismét dobogóra tudott állni, sőt ezúttal nyerni tudott főszámában, női KL2 200 méteren. 52.357-es időeredményével egyértelműen maga mögé utasította a mezőnyt. A dobogó második és harmadik fokára a német Anja Adler és az izraeli Talia Eilat állhat a számban, míg a szám másik magyar indulója, Boldizsár Dalma (MVM Szegedi VE) szintén remek teljesítménnyel az ötödik helyen végzett.

Varga Katalin. Fotó: MKKSZ

A hazai parakajak-kenusok népes, hat fős delegációval lesznek jelen az idei paralimpián. A párizsi indulók közül többen a kontinensviadalon is rajthoz álltak: Molnár Nikoletta (AVSE) a női kajakosok KL3 200 méteres számában a hatodik, Boldizsár Dalma pedig kenuban, VL2 200 méteren is az ötödik helyet szerezte meg. A női kenusok VL3-as mezőnyében utolsó döntőjén állt rajthoz Molnárné Tóth Julianna (BHSE), aki nagyszerű evezést követően a hetedik helyen végzett. A versenyt követően a magyar para válogatott megható gesztussal búcsúztatta a versenyzéstől visszavonuló sportolónőt.

A búcsúzó Molnárné Tóth Julianna és a magyar para válogatott. Fotó: MKKSZ

Kiss Tibor (Merkapt-Mekler SE) a férfiak KL2-es, rendkívül erős mezőnyében hatodik lett, míg Juhász Tamás (BHSE) szintén döntőben evezett mindkét számában: KL1 kajakban negyedik, míg VL2 kenuban kilencedik lett. KL3 kajakban Dancs Gergőnek (BHSE) és Kiss Eriknek (Tiszafüredi KKSE) szurkolhattunk: Erik a nyolcadik, míg Gergő a kilencedik helyen zárt a szám döntőjében.

Juhász Tamás. Fotó: MKKSZ

„Összességében remek kontinensviadalt zártunk, három éremmel és szép helyezésekkel. Kata hozta a kötelezőt, és még az oldalszeles pálya sem tudta kizökkenteni, megérdemelten lett ismét Európa-bajnok. Robi címvédése kevésen múlt, nagy verseny volt a hajrában a dobogósok között, de szerencsére nem ez az év főversenye, tud még bizonyítani idén. Bíztató, hogy mindenki döntőben evezhetett, persze voltak kisebb-nagyobb hibák, az elkövetkező hetekben-hónapokban ezek kijavítására fektetik a hangsúlyt a versenyzők, beleértve a hat paralimpiai indulónkat is” – összegzett a kontinensviadal zárónapján Hajdu Botond szövetségi kapitány.

Parasportolóink mellett az épek versenyében és SUP-ban is lehengerlő teljesítményeknek örülhettünk. Magyarország 20 éremmel – 10 arannyal, 6 ezüsttel és 4 bronzzal - az éremtáblázat élén végzett a gyosasági kajak-kenusok versenyében. Európa-bajnoki címet ünnepelhet többek között Adolf Balázs (C-1 5000 m), Csipes Tamara (K-1 500 m), Kőhalmi Emese (C-1 5000 m), Lucz Anna (K-1 200 m), Varga Ádám (K-1 500 m), a Fojt Sára és Pupp Noémi kettős (K-2 1000 m), a Kiss Ágnes és Nagy Bianka páros (C-2 500 m), a Kiss Blanka és Lucz Anna kettős (K-2 200 m), a Nádas Bence-Tótka Sándor páros (K-2 500 m), valamint a női kajaknégyes (Csipes Tamara, Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra, Pupp Noémi; K-4 500 m) is. A kontinensviadalon most debütáló SUP szakágban is avathattunk Európa-bajnokokat: Kocsis Csillag és Szabó Zénó SUP ifjúsági hosszútávon állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

A szegedi ECA gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokság további eredményeiről az alábbi linken tájékozódhatnak: https://eb.szeged2024.hu/info

Az Európa-bajnokságon készült fotók az alábbi linken elérhetők, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség megjelölésével használhatók: https://www.dropbox.com/scl/fo/bzv5wjn1u2bqhl30gy9uo/AJI7L4oqYOruTwKljLiqUZ0?rlkey=sxiake83ngp32ujacwp0phipq&st=0otoov09&dl=0

A parakajak-kenuban érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/canoe/classification