Menüpontok

Kerekesszékes vívók nélkül nincs Magyar Paralimpiai Csapat: hat fős delegáció utazik Párizsba!

Újabb örömhír a Magyar Paralimpiai Csapat háza táján: a World Abilitysport (WAS) 2024. június 7-i tájékoztatása alapján hazánk újabb hat paralimpiai kvótával gazdagodott. Kerekesszékes vívóink stabilan bravúros teljesítményének köszönhetően ott lesz Párizsban a paralimpiai bajnoki címvédő Veres Amarilla, a tizenkétszeres paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsanna, a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Osváth Richárd és Hajmási Éva, a Tokióban csapatban bronzérmes Madarászné dr. Mező Boglárka és a második paralimpiájára készülő Tarjányi István is. Az egyéni versenyzők mellett a női tőr- és párbajtőrcsapatnak is szurkolhatunk majd a francia fővárosban. Ezzel kereken harminc főre nőtt a Magyar Paralimpiai Csapat létszáma.

Fotó: World Abilitysport

A magyar kerekesszékes vívóválogatott tagjainak várhatóan az alábbi fegyvernemekben és versenyszámokban szurkolhatunk majd Párizsban:

  • Hajmási Éva (Törekvés SE): női tőr és kard, A-kategória
  • Krajnyák Zsuzsanna (Törekvés SE): női tőr és párbajtőr, A-kategória
  • Madarászné dr. Mező Boglárka (Törekvés SE): női tőr és kard, B-kategória
  • Osváth Richárd (DEAC): férfi tőr és kard, A-kategória
  • Tarjányi István (Nyíregyházi Sportcentrum Nkft.): férfi kard és párbajtőr, B-kategória
  • Veres Amarilla (UTE): női kard és párbajtőr, A-kategória
  • női tőrcsapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Veres Amarilla)
  • női párbajtőrcsapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Veres Amarilla)

Vívóink a további hetekben-hónapokban egy varsói világkupával és edzőtáborral hangolódnak a párizsi játékokra.

A kerekesszékes vívásban érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/wheelchair-fencing/classification

Hazánk sportolói eddig 30 kvótát szereztek a párizsi paralimpiai játékokra: hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, négyet asztaliteniszben, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, bocciában, íjászatban, kerékpárban és lovaglásban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.