Menüpontok

Patkás Tamás ismételten meghódította a San Franciscó-i öblöt

A győri paraúszó 10 kilométert tett meg a San Franciscóban található Golden Gate és az Oak híd között. Nem mindennapi úszása a Guinness Rekordok könyvébe is bekerülhet, miután az első fogyatékos sportolóként úszta le ezt a távot.

"Minden jó, ha vége jó. Esetemben ez a mondásunk nagyon igaz a keddi San Franciscó-i úszásomra" - kezdte a győri paraúszó. "Két szempontból is baljós előjelek előzték meg a hídtól hídig tervezett úszásomat. Egyrészt lábak nélkül több mint megterhelő volt számomra a közel 20 órás repülőút; úgy kellett ülnöm, hogy a testsúlyomat szinte végig a derekam tartotta. Ennél is nagyobb gondnak tűnt, hogy az első napokban sűrű köd borította az észak-kaliforniai nagyvárost. Annyira gyengék voltak a látási viszonyok, hogy a Golden Gate hidat pár méter közelről lehetett csak foltokban kivenni. Mégis az első lehetséges napon a Csendes-óceánba csobbantam, mivel a helyi Pacific Open Water Swim CO szervezet hajós kapitánya úgy ítélte meg, hogy kedd délelőtt az áramlatok kedveznek a speciális technikájú, láb nélküli úszásomnak, s ennél jobb időjárási körülményekben a hét többi napján sem bízhatunk" - folytatta a Tomi Rockyként becézett sportoló.

A Rába ETO parasportolójára szinte kereken 10 kilométer várt a Csendes-óceán 13 fokos vizében San Francisco két világhírű hídja, a Golden Gate és az Oak Bridge között. Ráadásul a tét is nagy volt: láb nélküli paraúszóként még senki nem teljesített ilyen hosszú távot a San Franciscó-i öbölben, vagyis Tamás úszása Guinness Rekord kísérlet is volt.

"A látási viszonyok jók voltak, neoprén úszódresszben a csípősen hűvös vízből nem éreztem sokat, ellenben a méteres hullámok többször nagyon megnehezítették a dolgomat. Volt olyan szituáció, hogy a magasra csapódó hullámok miatt az egykori börtönszigetet, az Alcatrazt hatalmas uszálynak véltem. Az amerikai kísérőcsapatomat dicséret illeti, az egyik tagjuk, Kelly Gentry nevű hölgy velem együtt csobbant a vízbe, s az első métertől az utolsóig mutatta számomra a megfelelő utat a Csendes-óceán vízében. A kaliforniai úszásoktató sokat segített, remekül ismeri az öblöt a két híd között, s így szinte végig a legideálisabb útvonalon haladtunk úgy, hogy az áramlatokat maximálisan a magunk javára voltunk képesek fordítani. Így a Golden Gate hídtól az Oak hídig tartó úszásom űridővel zárult, 1 óra 49 perc alatt tettem meg a 10 km-es távot. Ez a remek eredmény még kicsit lehetett volna jobb is, de az Oak hídnál  jelentős volt a hajóforgalom, így többször lassítanunk kellett, mielőtt célba értünk. A fókák és a cápák ezúttal is jó fejek voltak velem, messziről elkerültek, amit ezúttal is hálásan köszönök nekik" - tette hozzá Tamás.

"Örülök, hogy rögtön az első nap sikerült teljesítenem, amiért a fél világot átutaztam. Az úszásomat a Guinness Rekord hivatalos hitelesítője is látta, reményeim szerint ezzel bekerülhetek a különleges csúcsok gyűjteményébe" - zárta gondolatait a győri parasportoló.

Forrás: kisalfold.hu