Menüpontok

Elhunyt Dr. Jeszenszky Géza, Málnai István-díjas paraúszó edzőnk

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2024. július 14-én, 79 éves korában elhunyt Dr. Jeszenszky Géza, a négyszeres paralimpiai bajnok Jeszenszky Attila édesapja és edzője. Irányításával Attila négy aranyérmet szerzett az 1984-es paralimpián, ezzel máig a legsikeresebb magyar parasportoló. Úszóedzői pályafutása mellett növényvédő szakmérnökként dolgozott, valamint két cikluson át is betöltötte a Békés Megyei Önkormányzat alelnöki pozícióját. Feleségével 57 évet éltek boldog házasságban, két fiuk, hat unokájuk és egy dédunokájuk született.

Dr. Jeszenszky Géza (1944-2024). Fotó: Jeszenszky Attila.

Dr. Jeszenszky Géza 1944 december 23-án, egy budapesti óvóhelyen látta meg a napvilágot.  Az általános és középiskolai évei után a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre felvételizett, ahol 1967-ben diplomát szerezett. Ösztöndíjasként a Békés Megyei Növényvédő állomásra került, ahol 2006-ig, egészen nyugdíjazásáig dolgozott. Később tovább is képezte magát, és növényvédő szakmérnöki képesítést, majd 1974-ben doktori fokozatot szerzett. A rendszerváltás után két ciklusban is a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke volt, 1990-1994, majd 1998-2002 között.

Kötődése a sporthoz Attila fia születésével kezdődött, akinél 6 hónapos korában súlyos csípőficamot diagnosztizáltak, és orvosi javallatra úszni kezdett. Gyula városában kapcsolódott be az úszósportba, saját gyermekeinek edzése mellett több úszócsoportot is vezetett. 1980-ban a Testnevelési Főiskola úszóedzői szakát is elvégezte. Később felkérték, legyen a Megyei Úszószövetség Elnöke, amely pozíciót tíz évig töltötte be. Ezen kívül a nyolcvanas években a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola segédedző képzésében is szerepet vállalt.

1977-ben Vitray Tamás – „Sok van, mi csodálatos!” címmel - filmet készített Attiláról és családjáról, amelyben bemutatja, hogy erőn felüli kitartással és akarattal egy mozgáskorlátozott sportoló is érhet el nagy sikereket, sőt, akár az ép versenyzőkkel is felveheti a versenyt. A film adásba kerülése sok mozgáskorlátozott gyermeket ösztönzött sportolásra, Gézát több szülő is megkereste azzal, hogy tanítsa úszni a gyermekét.

Géza mindig örömmel és teljes odaadással végezte feladatait. Irányításával fia, Jeszenszky Attila négy aranyérmet szerzett az 1984-es New York-i paralimpián („Fáklya Világjátékokon”), ezzel a mai napig a legeredményesebb magyar parasportolónk. 2018-ban Géza Málnai István-díjat kapott kiemelkedő sportedzői pályafutása elismeréseként, 2020-ban pedig Kiváló Polgár kitüntetést vehetett át Gyula város vezetésétől.

Dr. Jeszenszky Gézát a Magyar Paralimpiai Bizottság saját halottjának tekinti. Részvétünket fejezzük ki a családjának és a hozzátartozóknak!