Menüpontok

Kihirdették a párizsi Magyar Paralimpiai Csapat névsorát

2024. július 4-én tartotta rendkívüli közgyűlését a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB), amelynek keretében a tagság döntést hozott a párizsi magyar paralimpiai delegáció összetételéről. A XVII. Paralimpiai Játékokat 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban. Hazánk sportolói a közgyűlés napjáig 35 paralimpiai kvótát szereztek, ugyanakkor számos sportágban zajlik még a kvalifikáció, így ez a létszám még növekedhet. A közgyűlés résztvevőit és a Magyar Paralimpiai Csapatot a hazai sportirányítás és sportsajtó jeles képviselői – Schmidt Gábor helyettes államtitkár, Fábián László MOB-főtitkár, Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke és a Nemzeti Sport főszerkesztője, valamint Székely Dávid, az M4 Sport csatorna-igazgatója - is köszöntötték. „Célunk a tokiói rendkívüli teljesítmények megismétlése lesz a párizsi paralimpián” - emelte ki Szabó László, az MPB elnöke, aki többek között azt is elárulta, hogy a játékok megnyitóján Illés Fanni paralimpiai bajnok úszónk lesz a magyar csapat zászlóvivője.

A Magyar Paralimpiai Bizottság tagsága tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el a párizsi magyar paralimpiai delegáció névsorát, amely a kvótát szerző sportolók mellett az edzők, a szövetségi kapitányok, a sportvezetők és sportszakemberek, a csapatvezetés és az iroda, az egészségügyi munkatársak, valamint a médiacsapat tagjait is tartalmazza. A Közgyűlés arról is döntött, hogy a július végéig tartó kvalifikációs időszakban még felmerülő személyi kérdésekről az MPB Elnöksége hozhasson határozatot, ezzel is segítve a paralimpiai előkészületeket.

Hazánk sportolói eddig 11 sportágban 35 kvótát szereztek a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, négyet-négyet asztaliteniszben és atlétikában, kettőt-kettőt bocciában és sportlövészetben, valamint egyet-egyet erőemelésben, íjászatban, kerékpárban és lovaglásban. Ugyanakkor számos sportágban zajlik még a kvalifikáció, az utolsó indulási jogokról július 30-ig döntenek az érintett nemzetközi sportszervezetek. A tagság ezért a közgyűlés után megszerzett kvóták elfogadását az MPB elnökségének hatáskörébe utalta.

„A 35 eddigi kvótásunkból 25-en voltak már paralimpián, 10 fő viszont paralimpiai újonc. Külön büszkék vagyunk arra, hogy őket is sikerült integrálnunk a hazai paralimpiai mozgalomba, és ilyen magas szinten képviselik nemzetközi szinten is a sportágukat” – árulta el Szabó László, az MPB elnöke.

A közgyűlés résztvevőit és a Magyar Paralimpiai Csapatot a hazai sportirányítás és sportsajtó jeles képviselői is köszöntötték.

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatásért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy már a 35 fős létszám is önmagáért beszél, hiszen az olimpiára és a paralimpiára sokszor a kijutás nehezebb, mint a játékokon jó eredményt elérni. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint a létszámon túl a parasportolók kiemelkedő teljesítménye és befektetett munkája mellett sem mehetünk el szó nélkül. A sportvezető büszke arra, hogy a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubját immár paralimpiai bajnok sportolóink is erősítik.

„Az M4 Sport célja, hogy a lehető legmagasabb minőségben és a lehető legtöbb felületen közvetítse a paralimpia magyar érdekeltségű versenyszámait” – mondta el köszöntőjében Székely Dávid, a csatorna igazgatója. Kifejtette, a párhuzamosan futó versenyeket az M4 Sport és az M4 Sport+ csatornákon is tervezik közvetíteni.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke és a Nemzeti Sport főszerkesztője elárulta, a televíziós közvetítésen túl a teljes közmédia jelen lesz Párizsban, hogy hírt adhasson a magyar parasport sikerekről. A Magyar Távirati Iroda, a Nemzeti Sport és a Nemzeti Sportrádió egyaránt képviselteti magát.

Ezúton is gratulálunk a Magyar Paralimpiai Csapat minden sportolójának, edzőjének és sportvezetőjének, valamint minden kollégának, aki munkájával a hazai parasport mozgalom fejlődését támogatja. Köszönjük támogatóinknak, hogy hozzájárultak a múltbeli-, és lehetővé teszik az előttünk álló csodálatos parasport sikereket. Hajrá, magyarok! Irány Párizs!

Fotók: Árvai Károly / Nemzeti Sport