Menüpontok

Négy magyar érem a paralimpia előtti utolsó kerekesszékes vívó világkupán

A varsói nemzetközi versenyre július 4-7. között került sor, ahol hazánk válogatottja egy aranyat és három bronzérmet szerzett. A párizsi játékok előtti utolsó rangos viadalon Osváth Richárd, Krajnyák Zsuzsanna és Hajmási Éva paralimpiai ezüst- és bronzérmes sportolók járultak hozzá a mieink kimagasló sikereihez.

Osváth Richárd kiemeltként kezdte meg a férfi tőrözők A kategóriájú versenyét, ahol először lengyel, majd japán ellenfelét győzte le. Az elődöntőben az olasz Matteo Betti ellen 15:9-re nyerni tudott, majd a fináléban a szintén olasz Emanuele Lamberinit 15:11-re múlta felül. A magyar paralimpikon így az egész napos jó teljesítményét egy aranyéremmel koronázta meg. A DEAC versenyzője férfi kard A kategóriában is érdekelt volt, azonban a legjobb nyolc között szoros csatában 15:14-re kikapott a későbbi bronzérmes német Maurice Schmidtől.

A női tőrözők A kategóriájú viadalán Krajnyák Zsuzsanna kiemeltként a legjobb 16 között francia ellenfelét 15:4-re, majd koreai vetélytársát 15:13-ra győzte le. A folytatás kiélezett párharcot hozott a hongkongi Ka Man Lammal szemben, aki 15:14-re nyerni tudott, így a Törekvés SE vívója bronzérmes lett. A tizenkétszeres paralimpiai érmes magyar női párbajtőr A kategóriában is bizonyított: koreai, lengyel és ukrán ellenfelét legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol a spanyol Rodrigezt már nem tudta felülmúlni, és a 15:8-as végeredményt követően egy újabb bronzot szerzett.

Hajmási Éva női kard A kategóriájában kiemelt volt, így a legjobb 16 között debütált. Először hongkongi, majd lengyel riválisát győzte le. A döntőbe jutásért folytatott asszó szoros küzdelmet hozott az ukrán Morkvich ellen, aki 15:13-as arányban jobbnak bizonyult Évinél, aki így bronzérmesként zárta a vk-t.

A női kardozók B kategóriájában Madarászné dr. Mező Boglárka hetedikként, az A kategóriában Veres Amarilla hatodikként, míg Nádasdy Anna hetedikként végzett. A női tőrözők A kategóriájában Anna ötödik, Pongrácz Zoé 21. lett, a B jelölésű kategóriában Boglárka hatodik helyen végzett a lengyelországi világkupán.

Férfi tőr A kategóriában három magyar indult: Zsolnai Sándor a 28., Forgács Péter a 32. helyen zárta a versenyt. Férfi tőr B kategóriában Gergely István a 13. helyen végzett, az újonc Böhm Bendegúz pedig 19. lett. Férfi kard A kategóriában Forgács Péter a 25., Göttlinger Dániel a 20., Zsolnai Sándor a 21. helyen végzett.

A női párbajtőrcsapat Madarászné dr. Mező Boglárka sérülése miatt visszalépett a versenyektől.

A magyar kerekesszékes vívók összesen hat kvótát szereztek az augusztus 28. és szeptember 8. között Párizsban megrendezésre kerülő paralimpiai játékokra. Hazánk delegációját Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István és Veres Amarilla fogja képviseli a francia fővárosban.