Menüpontok

Sportlövészet: Gurisatti Gyula kvótát szerzett, ötödik paralimpiájára készülhet

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság 2024. július 9-i tájékoztatása alapján hazánk egy újabb kvótával gazdagodott a párizsi paralimpiára, amelyet az SH1-es férfi sportlövők mezőnyében Gurisatti Gyula szerzett meg. Ezzel három főre nőtt a paralimpián résztvevő sportlövőink létszáma, korábban Dávid Krisztina és Rescsik Csaba szerzett indulási jogot.

Gurisatti Gyula (Erődök Városa Sportlövész Egyesület) eredetileg búvárúszóként versenyzett, amelyben több világ- és Európa-bajnoki cím büszke tulajdonosa. 1999-ben egy búvárpalack felrobbanása után mindkét lábát elveszítette térd alatt. Felépülése után sem szakadt el a sporttól, és tovább folytatta búváredzői hivatását, valamint sporthorgászattal és sportlövészettel kezdett foglalkozni. Előbbiben többszörös világbajnok, utóbbiban immár ötödik paralimpiájára készülhet.

Eddigi legjobb paralimpiai eredménye a 12. helyezés, amelyet Rio de Janeiroban ért el 2016-ban. A mostani paralimpiai kvótát 10 méteres légpisztoly számban szerezte, ugyanakkor – amennyiben teljesíti az elvárt szintet – a játékokon két további számban is elindulhat. Lánya, Gréta a magyar női vízilabda-válogatott tagjaként szintén ott lesz Párizsban, így Tokió után már másodszor sikerült a Gurisatti családnak két főt is „delegálnia” a nyári olimpiai, illetve paralimpiai játékokra.

A para-sportlövészetben érvényes kategóriákról és klasszifikációs szabályokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://www.paralympic.org/shooting/classification  

Hazánk sportolói eddig 37 kvótát szereztek a párizsi paralimpiára: hetet úszásban, hatot-hatot kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, négyet-négyet asztaliteniszben és atlétikában, hármat sportlövészetben, kettőt bocciában, egyet-egyet erőemelésben, íjászatban, kerékpárban, lovaglásban és triatlonban. A paralimpiai mozgalom legfontosabb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.