Menüpontok

Elkezdődnek a versenyek, ma nekik szurkolhatunk - Párizs2024 1. nap

A XVII. Paralimpiai Játékok első versenynapján négy sportágban szurkolhattunk a magyaroknak. Konkoly Zsófia elsöprő sikert aratott, miután 400 méteres gyorsúszásban paralimpiai bajnok lett, és megszerezte hazánk első érmét. 

ÍJÁSZAT (Invalides)

09:00 - Gáspár Tamás (W1) - ranglista forduló;
A hazánkat képviselő egyetlen íjászunk az első fordulót követően 219 ponttal a negyedik a mezőnyben. A folytatásban 665-ös kört lőtt, ami idei legjobbjának számít, ezzel pedig negyedikként jutott a döntőbe. A versenyt a kínai Zhang Tianxin nyerte 674 pontos paralimpiai rekorddal. "A megnyitó után, ahogy terveztük, eleget tudtam pihenni, mert a bevonulás után nem vártuk meg a műsor végét, hanem visszamentünk a faluba - mondta az MTI-nek a tavaly Európa-bajnoki bronzérmes, kétszeres világkupa-győztes sportoló. - Jók voltak ma a körülmények, bár izgult mindenki. Kicsit csalódott vagyok, hogy a verseny közbeni második helyről hátrébb csúsztam, de menet közben íjat kellett cserélnem. Ahogy becseréltem a másodikat, már minden rendben volt, csak be kellett állítani." A magyar paraíjász azt mondta: a kieséses szakaszban szerinte egyszerű lesz az első meccse, bár a közönség nyilván francia riválisát támogatja majd, de ezt ő előzetesen gyakorolta. Arra a kérdésre, hogy a végén milyen eredménnyel lenne elégedett, kijelentette: az aranyéremmel.

Fotó: Víg Johanna / MPB

ÚSZÁS (Paris La Defense Arena)

09:44 - Konkoly Zsófia (S9) 400 m gyorsúszás előfutam;
A pécsi paralimpiai bajnok 4:50.20-es időeredménnyel elsőként jutott tovább futamából a délutáni döntőbe. A teljes mezőnyből nála csak az ausztrál Patterson Lakeisha úszott jobb időt (4:48.74).

10:13 - Adámi-Rózsa Zsanett (S2) 100 m hátúszás előfutam;
Az UTE versenyzője hetedik legjobb időeredménnyel, 3:13.67-el csapott célba és bejutott a délutáni döntőbe. 

10:57 - Pap Bianka (S10) 50 m gyorsúszás előfutam;
A Vasas SC úszója 29.17 másodperces idővel nyolcadik lett a futamában, a teljes mezőnyben 14. helyen zárt és nem jutott döntőbe. A selejtező erősségét jól mutatja, hogy az amerika Raleigh-Crossley Christie 27.28-as időeredményével új világcsúcsot állított fel. "Ezt az 50 métert abszolút bemelegítésnek szántam, megnézni, mégis milyen a medence, milyen benne úszni, szokjam, hogy verseny van. Szerintem ezt a célt elértem, bár az időm nem mondom, hogy jó lett, kicsit messze van az egyéni csúcsomtól, de még nem is erre időzítettük a formát, hanem a verseny végére. Nagyon rutinos vagyok, de ennyi ember előtt még nem nagyon úsztam, ráadásul van két francia ellenfelem, most pont egymás mellett úsztunk és a vízben is nagyon hallatszott, hogy szurkolnak neki, a rajt előtt meg az egész aréna felrobbant, nagyon jó a hangulat." - nyilatkozta a futamot követően Pap Bianka.


17:40 - Konkoly Zsófia (S9) 400 m gyorsúszás döntő;
Konkoly Zsófia hatalmas teljesítményt bemutatva, már a paralimpia első napján megszerezte a Magyar Paralimpiai Csapat paralimpiai aranyérmét. A pécsi úszó 4:39.78-es időeredménnyel ért célba. További információk.

18:10 - Adámi-Rózsa Zsanett (S2) 100 m hátúszás döntő;
A délutáni folytatásban az UTE versenyzője a hetedik helyen zárta versenyszámát, 3:16.19-es időeredménnyel.

Fotó: Szalmás Péter / MPB

BOCCIA (South Paris Arena)

12:50 - BC4 egyéni csoportkör: Szabó Alexandra 6:0 Raguwaran Anita (GER);
Alexandra magabiztos győzelmet aratott a német ellenfelével folytatott első csoportkör során. A PEAC versenyzője végig uralta a mérkőzést és 6:0 arányban győzött.

18:10 - BC2 egyéni csoportkör: Nagy Vivien 3:4 van Engelen Chantal (NED);
Nagy Vivien szoros mérkőzésben maradt alul holland ellenfelével szemben. "Már az is csoda volt, hogy utazhattam a párizsi paralimpiára, de ez a tény hatalmas adrenalinlöketet adott. Ezzel együtt eleinte a nem mindennapi hangulattal is meg kellett küzdenem, hiszen nem vagyunk hozzá szokva, hogy ennyi érdeklődő van kinn a mérkőzéseinken. Nem tagadom, kicsit eleinte kicsit feszélyezett a hangulat, ezzel is magyarazható, hogy ellenfelem 2-0-ra elhúzott. Szerencsére ezek után felspannoltam magam, sikerült egyenlítenem, de az utolsó két labdát elrontottam, es ez okozta a vereségemet.Nem vagyok elkeseredve, a következő mérkőzesen mindenképpen megpróbálok javítani. De nem lesz könnyű dolgom, hiszen az Ázsia-bajnokság második helyezettje következik." - nyilatkozott első csoportmérkőzését követően Vivien.

19:20 - BC4 egyéni csoportkör: Szabó Alexandra 3:4 Teixeira Laissa Polyana (BRA);
A pécsi sportoló mindent megtett a győzelem érdekébe, végig dominálta a mérkőzést, azonban brazil ellenfe az utolsó negyedben győzni tudott.

Fotó: Lénárt Márton / MPB

ASZTALITENISZ (South Paris Arena)

14:30 - WD20 női páros: Arlóy Zsófia, Szvitacs Alexa 2:3 Liu Meng, Mao Jingdian (CHN);
A magyar páros egy szoros mérkőzést követően búcsúzott a kínai együttes ellen. "Azt beszéltük a meccs előtt, hogy nyilván lehetett volna jobb sorsolásunk is, de a kínai ellenfél játékstílusát tekintve talán is nem jártunk olyan rosszul, annak ellenére, hogy előzetesen én is azt mondtam volna, hogy ők a párharc esélyesei. Ugyanakkor az sosem volt opció, hogy feltartott kézzel megyünk ki, és most is mindent beleadtunk." - értékelte Arlóy Zsófia.

Fotó: Lénárt Márton / MPB

Szvitacs Alexa büszkeségét fejezte ki, nem gondolta volna, hogy ilyen szoros mérkőzésben maradnak alul a kínaiakkal szemben: "Amikor megnyertük a második szettet, elkezdtem hinni benne, hogy tényleg van keresnivalónk, aztán a végén, amikor döntő szettben 9:8 volt nekünk, talán már túlságosan is elhittem. Taktikát váltottak, amire nem számítottunk. Az első szettben még mind a ketten izgultunk, de utána már szépen alakult a mérkőzés, Zsófi nagyon jól játszott, nem emlékszem, hogy párosban láttam volna így játszani mellettem, nagyon büszke vagyok rá."

Élő közvetítés az M4 Sport csatornán és az m4sport.hu webfelületén.

Nyitókép: Lénárt Márton / MPB