Menüpontok

Folytatódnak a boccia csoportkörök, pályakerékpárban és sportlövészetben is érdekeltek a mieink - Párizs 2024 2. nap

Luterán Petra harmadik legjobb idővel jutott tovább 400 méteren. Wermeser Zsombor pedig pályakerékpár időfutamban 10., míg Gurisatti Gyula sportlövészetben 23. helyen zárt. Bocciázóink remekült kezdték meg a szereplésüket az első napon a csoportkörök során, de nem jutották tovább csoportjukból. Úszóink közül Iván Bence és Száraz Evelin is 200 méteres vegyesúszásban az előfutamban búcsúzott.

ÚSZÁS (Paris La Defense Arena)
09:58 - Iván Bence (SM6) férfi 200 m vegyes előfutam;
A pécsi paralimpikon a futamában 2:56.41-es időeredménnyel negyedikként úszott a célba, azonban a mezőnyben 10. helyen végzett és nem jutott tovább a kora esti fináléba, tartalékként van még esélye. A versenyszám legjobb idejét Yang Hong teljesítette 2:40:91-el. 

Fotó: Szalmás Péter/MPB

„Nyilván már volt jobb időeredményű úszásom, de öt másodpercre voltam most a döntőtől. Viszont élveztem ennyi ember előtt úszni, nagyon feldobott, szóval annyira csalódott nem vagyok. Mindig próbáltunk ebben az időzónában edzeni, hogy felkészüljek a reggeli úszásra, szerettem volna döntőbe jutni, de így is nagyon örülök, hogy itt lehettem. Tokióban jobb formában voltam, az elmúlt három évben volt egy fél év kihagyásom, ami eléggé megreccsentett, szóval már az nagy eredmény volt, hogy sikerült ide kijutnom” – értékelt az M4 Sportnak Iván Bence.

10:15 - Száraz Evelin (SM6) női 200 m vegyes előfutam:
A Vasas SC fiatal sportolóját kizárták a futamából úszéstechnikai hiba miatt, nem jutott döntőbe. Pár nap múlva azonban főszámában, a 100 méteres mellúszásban bizonyíthat.

Fotó: Szalmás Péter/MPB 

17:52 - férfi 200 m vegyes döntő (SM6): Iván Bence tartalékként juthat döntőbe.
18:00 - női 200 m vegyes döntő: Száraz Evelin nem jutott döntőbe.

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)
11:15
- Gurisatti Gyula (SH1) P1 férfi 10 m légpisztoly selejtező:
Gurisatti Gyula remek teljesítménnyel, 548 ponttal a 23. helyen végzett a selejtezőben. Ezzel a döntőbe jutás ma nem jött össze, de az elkövetkező napokban még további számokban is bizonyíthat.

14:00 - Gurisatti Gyula (SH1) P1 férfi 10 m légpisztoly döntő: Gurisatti Gyula nem jutott döntőbe.

KERÉKPÁR (Nemzeti Velodrom)
11:30 - Wermeser Zsombor (C5) C5 férfi 1000 m időfutam selejtező;
Wermeser Zsombor, 1:05.912-es időeredménnyel, tizedikként végzett a selejtezőben, ezzel a döntőbe jutás most sajnos nem jött össze. "Megvan az első verseny, megvan a hangulat, jöhet a folytatás. A pálya rettentően gyors, szerintem mindenhol világcsúcs születik majd, én is megjavítottam a saját legjobbamat két másodperccel, ez azért jelentős." - nyilatkozta Zsombor az MTI-nek.

Wermeser szombaton a 4000 méteres üldözéses versenyben indul, mint mondta, ez közelebb áll hozzá. "A testalkatomhoz, felkészültségi szintemhez jobban passzol, az 1000 méterhez gyorsnak, robbanékonynak, brutál erősnek, nehéznek kell lenni, hogy legyen erő meghajtani ezt az áttétet, én "gyengusz" vagyok ebben a mezőnyben. Ezzel együtt nagyon elégedett vagyok a teljesítményemmel."
 

Fotó: Víg Johanna/MPB

14:52 - Wermeser Zsombor (C5) C5 férfi 1000 m időfutam döntő: Wermeser Zsombor nem jutott döntőbe.

BOCCIA (South Paris Arena)
12:50 - BC2 női egyéni csoportkör: Nagy Vivien 1 - 6 Zayana Gischa (INA);
A Merek SE sportolója a nehéz sorsolás ellenére jó teljesítményt nyújtott a csoportkörében. Az indonéz ellenfelével szemben is kitartóan küzdött, azonban a második játékrészben jobbnak bizonyult nála. Vivien két vereséget követően befejezte paralimpiai szereplését Párizsban. "Nagyon különleges volt az első paralimpiám, általában én idegesebb típus vagyok meccs előtt, de nagyon jó hatással volt rám a közönség, megfogott a hangulat. Előtte izgultam, de amikor bementünk a pályára, mefogott a hangulat, hogy énekelnek és tpsolnak az emberek, ami motiválóan hatott rám. Sajnálom, hogy ez most ennyire volt elég, és számomra befejeződött a verseny, ennél kicsit többet vártam magamtól, de bízom benne, hogy a következő paralimpiára, Los Angelesbe is sikerült majd kvalifikálni.. Sokan figyelnek minket, többet foglalkozik velünk a média, rengeteg ember jön ki, tegnap találkoztam magyar szurkolókkal, mesélték, hogy Győrből jöttek biciklivel azért, hogy a magyar paralimpikonokat buzdítság, nem győztem nekik hálálkodni és megköszönni. Ez egy fantasztikus élmény, tényleg." - értékelt a magyar bocciázó a kiesését követően.

Fotó: Lénárt Márton / MPB


17:00 - BC4 női egyéni csoportkör: Szabó Alexandra 0-5 Oliveira Carla (POR);
A PTE PEAC paralimpikonja egyik nagy ellenfelével mérkőzött meg az utolsó csoportkörben. A fordulóban Alexandra ügyesen helyt állt, de nem tudta legyőzni a portugál Oliveirát, így pedig befejezte a paralimpiai szereplését.

ATLÉTIKA (Stade de France)
20:18
 - Luterán Petra (T47) női 400 méteres síkfutás előfutam;
A tatabányai sportoló számára nem volt kérdés a döntőbe kerülés, magabiztosan lett második a futamában, összítésben pedig a harmadik a mezőnyben 58.93 másodperccel. A 400 finálét szombat este 21:19-kor rendezik meg.

„Nagyon sokat csúszott a verseny, ez fejben is megborított, és az izmaim is kezdtek kihűlni. Izgultam emiatt és talán a nagy tömeg is „megnyomott”, de ezzel a végkimenetellel én meg vagyok elégedve. Próbáltam kizárni az időjárás okozta izgalmakat, hiszen, ha esik, akkor mindenkinek esik. Sokszor azon múlik az eredmény, hogy ki hogyan tudja kezelni ezeket a körülményeket, és örülök, hogy nekem sikerült pozitív szellemben megmaradnom. A holnapi döntőben is mindent kiadok magamból” – nyilatkozta Petra a Nemzeti Sportrádiónak.

Fotó: Lénárt Márton/MPB

 

Nyitókép: Lénárt Márton / MPB