Menüpontok

Látványos showműsor és impozáns helyszín – megnyitották a XVII. Paralimpiai Játékokat

Az eddig megszokott megnyitóktól eltérően a francia főváros szívében, a Concorde téren rendezték meg a paralimpiai mozgalom legnépszerűbb sporteseményének ceremóniáját. A Magyar Paralimpiai Csapat Illés Fanni paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Gáspár Tamás, paralimpiai ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes íjász vezetésével vonult be.

Az esemény kezdetén 168 nemzet több száz sportolója vonult be a Champs-Élysées sugárút felől a Concorde térre. A szervezők az itt található obeliszk köré álmodtak meg egy hatalmas színpadot és lelátókat. A Magyar Paralimpiai Csapatot Illés Fanni, paralimpiai bajnok úszó és Gáspár Tamás, paralimpiai ötödik helyezett íjász vezette be.

A megnyitó ünnepségen Tony Estanguet, a párizsi olimpia és szervező bizottság elnöke köszöntötte a paralimpikonokat. Beszédében kitért rá, hogy nemcsak ez az esemény, hanem az összes többi is kivételes és szimbolikus lesz. Úgy véli, a 2024-es játékok új fejezetet nyitnak, amely az inklúzió és a határok átlépésének jegyében zajlik majd. „A versenyzők küzdelme és kitartása inspirációt nyújt egy befogadóbb társadalom építéséhez” – hangsúlyozta beszédében a bizottság vezetője.

A ceremónia Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnökének beszédével folytatódott. Elmondása szerint Párizs és Franciaország ezzel a különleges ünnepséggel szívébe fogadta a paralimpiai mozgalmat. Biztos benne, hogy ezek lesznek a valaha volt leglátványosabb játékok, ikonikus helyszínekkel és világklasszis sportolókkal. „Remélem, ezzel a különleges eseménnyel egy tökéletes paralimpia kezdetének vagyunk tanúi. Olyan sportesemény szemtanúi lehetünk, amilyet korábban még nem láthattunk ennyire színpompás környezetben” – emelte ki beszédében a nemzetközi sportszervezet vezetője. A szónoklatot követően Emanul Macron, Franciaország miniszterelnöke hivatalosan is megnyitotta a XVII. Paralimpiai Játékokat.

© Getty Images

A ceremóniát egy öt szegmensből álló művészeti előadás színesítette. A produkció két csoportról szólt, ahogy azok a megosztottságból az egység felé haladnak. A koreográfia révén azt a paradoxont kívánták bemutatni, hogy bár a társadalom igyekszik befogadó lenni, mégis tele van előítéletekkel a fogyatékossággal élők iránt. Az inklúzió jegyében a művészek között 16 fogyatékos előadó is szerepelt a műsorban.

A megnyitó lezárásához közeledve bemutatták a paralimpiai láng útját, amelyet augusztus 24-én Stoke Mandeville-ben gyújtottak meg. A fáklya számos parasportoló és táncművész kíséretében érkezett meg a Concorde térre, ahonnan a Tuileriák kertje felé vette az irányt. Itt egy léggömb várta, amelynek talapzatát Charles-Antone Kouakou paralimpiai bajnok atléta, Nantenin Keita paralimpiai bajnok atléta, Fabien Lamirault paralimpiai bajnok asztaliteniszező, Alexis Hanquinquant paralimpiai bajnok asztaliteniszező és Elodie Lorandi paralimpiai bajnok úszó gyújtották meg, majd ezt követően a magasba emelkedett, jelezve a játékok kezdetét.

A XVII. Paralimpiai Játékok szeptember 8-ig tartanak majd, ahol 39 magyar sportoló szerzett indulási jogot 13 sportágban. Ezzel mind sportolói létszámban, mind a sportágak számában sikerült meghaladni a tokiói csapatot.

Fotók: Lénárt Márton / MPB, GettyImages