Menüpontok

Tökéletes kezdés a paralimpia első napján: Konkoly Zsófia paralimpiai aranyérmes 400 gyorson!

A paraúszó Konkoly Zsófia aranyérmes lett 400 méter gyorsúszás S9-es kategóriában (4:39.78) a párizsi paralimpiai játékok legelső versenynapján.

Fotó: Szalmás Péter / MPB

A pécsi paralimpikon már a selejtezőben remekelt és összesítésben a második legjobb eredménnyel jutott tovább az ausztrál Lakeisha Patterson mögött másfél másodperccel.

A közel telt házas La Défense Arénában megrendezett fináléban az ausztrál kezdett jobban, majd az első két hossz után Konkoly még negyeddiként fordult. A hátralévő táv második felében hatalmasat hajrázott és revansot vett a tokiói paralimpia bajnok Patterson-nal szemben.

A paralimpiai bajnok elmondta, nagyon elfáradt, a célba érkezés után az volt az első gondolata, hogy végre vége. „Felnéztem, biztos akartam lenni benne, hogy tényleg én vagyok az első, nem csak valami elírás vagy valakit nem vettem észre. Nagyon boldog voltam, amikor megláttam, hogy tényleg én értem be először.” Hozzátette, a finálé előtt nem gondolt arra, hogy visszavágóként tekintsen a versenyre Lakeisha Pattersonnal szemben, de amikor 200 méternél látta, hogy ők ketten vannak elöl, már eszébe jutott, hogy nem akar még egyszer kikapni az ausztráltól. A futam felépítéséről elmondta, neki a második száz méter a leggyengébb, a többieknek pedig inkább a harmadik, ezért úgy kellett készülnie, hogy 200 méter után kell ritmust váltania.

Konkoly Zsófia ezzel megszerezte Magyarország első paralimpiai érmét, amely ráadásul aranyszínekben tündököl.