Menüpontok

Véglegessé vált a párizsi Magyar Paralimpiai Csapat névsora: 39 sportolónk száll versenybe!

2024. július 30-ával minden sportágunkban lezárult a paralimpiai kvalifikációs időszak, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöksége pedig ezt követően, az augusztus 1-i ülésén hagyta jóvá a párizsi Magyar Paralimpiai Delegáció összetételét. Hazánkat 13 különböző sportágban összesen 39 sportoló képviseli a párizsi paralimpián: heten úszásban, hatan-hatan kajak-kenuban és kerekesszékes vívásban, öten atlétikában, négyen asztaliteniszben, hárman sportlövészetben, ketten bocciában, egy-egy versenyző pedig erőemelésben, íjászatban, judoban, kerékpárban, lovaglásban és triatlonban. Ezzel mind sportolói létszámban, mind a sportágak számában sikerült meghaladni a tokiói létszámot. A paralimpiai mozgalom legjelentősebb sporteseményét augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

Három évvel ezelőtt Tokióban 10 egyéni sportágban 37 sportoló és egy guide alkotta a Magyar Paralimpiai Csapatot, a mostani növekedéssel minden idők harmadik legnagyobb létszámával lesz jelen a magyar delegáció a francia fővárosban. Sportszakembereink magas minőségű munkáját mi sem támasztja alá jobban, mint hogy az összes tokiói sportágunkban Párizsban is jelen tudunk lenni, és ezen felül három további sportágban is szereztünk indulási jogot: magyar lovasnak húsz, magyar bocciázóknak tizenhat, magyar judokának nyolc év elteltével szurkolhatunk ismét paralimpián!

Mind a hét tokiói paralimpiai bajnokunknak – Ekler Lucának, Illés Fanninak, Kiss Péter Pálnak, Konkoly Zsófiának, Pálos Péternek, Pap Biankának és Veres Amarillának - Párizsra is sikerült a kvótaszerzés, és ismét éremesélyesként szállhatnak harcba. Legalább ilyen fontos számunkra, hogy párizsi paralimpikonjaink több, mint egynegyede paralimpiai újonc, amely azt bizonyítja, hogy a magyar parasport képes a folyamatos fejlődésre és megújulásra.

Kiváló sportolóink összesen 68 versenyszámban küzdenek majd meg az érmekét és a helyezésekért, a legtöbb versenyszámban, szám szerint ötben, Pap Biankának szurkolhatunk, de Konkoly Zsófiának is négy versenyszámban van esélye dobogóra állni, ahogyan Wermeser Zsombor is négy alkalommal száll majd nyeregbe, és a női kerekesszékes vívóink is négy-négy alkalommal asszózhatnak a paralimpiai érmekét. Bár minden sportolónk egyéni sportágban indul, de az asztaliteniszező hölgyeket, Arlóy Zsófiát és Szvitacs Alexát láthatjuk majd párosban is játszani, illetve ismét szurkolhatunk női tőr és párbajtőrcsapatainknak is.

Sportolóink és a stáb valamennyi tagja büszkén fogja képviselni Magyarországot a Játékokon! A magyar érdekeltségű versenyszámokról naprakész tájékoztatást nyújtunk a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapján és közösségi média felületein, (Facebook, Instagram). Emellett a legtöbb magyar érdekeltségű versenyszámot és paralimpiai eseményt az M4 Sport műsorán is nyomon követheti majd a hazai sportszerető közönség augusztus 28. és szeptember 8. között.