Menüpontok

Konkoly Zsófia és Pap Bianka is újra medencében, Ekler Luca távolugrásban, míg vívóink női tőrcsapatban szerepelnek a páston - Párizs2024 8. nap

Paralimpiai ezüstérmes számában ugrik medencébe Pap Bianka és Konkoly Zsófia. Ekler Luca címvédésre készül távolugrásban, míg Pálos Péter az elődöntőben, Burányi Flóra a cselgáncsozók 57kg-os súlycsoportjában, a női vívók tőrcsapatban mérik össze tudásukat. 

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)
09:54:  Pap Bianka és Hotz Csenge (S10) női 400 m gyors, előfutam:

Mindkét lány magabiztos úszással jutott tovább a kora esti döntőbe. Pap Bianka 4:40.84-es időeredménnyel harmadik, Hotz Csenge 4:53.18-al pedig nyolcadik helyen zárta az előfutamot.

Hotz Csenge. Fotó: Víg Johanna/MPB

 

Pap Bianka. Fotó: Szalmás Péter/MPB

17:50: Pap Bianka és Hotz Csenge (S10) női 400 m gyors, döntő:
Pap Bianka paralimpiai bronzérmes lett 400 m gyorsúszásban, Hotz Csenge pedig hetedik helyen ért célba.

Egy érem volt a cél 400 gyorson. Egy picit azt hittem, hogy jobban tudok csatázni a végén, de az elején, az első 200-ban nagyon elmentünk. Ott elég erős időt úsztunk szerintem, még nem tudom, hogy pontosan mennyit, de örülök, hogy ez így sikerült. A reggeli úszás egyébként sokkal jobban esett, és picit azt hittem, hogy több is lesz benne, de szerintem kiúsztam a maximumot. Nem voltam a végén olyan versenyhelyzetben, hogy még jobban kelljen mennem, de nagyon örülök neki" - értékelt Bianka a Sportál.hu-nak.

Nagyon sokat dolgoztam a pszichológusommal magamon. Egy kicsit mélypontról indultam, de egyre magasabbra kerülök végre, így a végére. Egy kicsit megkönnyebbültem, hogy már nem megyek érem nélkül haza. A főszámom holnap jön, de nem lesz szerintem olyan könnyű dolgom, mint Tokióban. Itt sokkal szorosabb lesz a verseny, de várom. Így most egy kicsit nagyobb lendülettel megyek neki.

Pap Bianka paralimpiai bronzérmes 400 gyorson! Fotó: Szalmás Péter/MPB

A helyezésemmel elégedett vagyok, az időmmel kevésbé. Szerettem volna ennél sokkal jobbat úszni. A legutóbbi döntőhöz képest most sikerült a délelőtti futamhoz után kipihennem magam” - nyilatkozta Hotz Csenge a döntőt követően a Sportál.hu-nak. A La Défense Arénában szinte állandó a teltház, ehhez pedig nem könnyű hozzászokni. Főleg, ha 16 évesen ez az ember első paralimpiája, mint Csengének. „Nehéz megszokni ezt a hangulatot. Most úszott nálunk egy francia is a futamban, így sokkal hangosabbak voltak, ami picit zavaró volt, de nem annyira, mint gondoltam. Azért jó, hogy ilyen sokan vannak a lelátókon.

10:39: Konkoly Zsófia (SM9) női 200 m vegyes, előfutam:

A PSN Zrt. versenyzője a legjobb idővel (2:36.75) kvalifikálta magát a fináléba. 

Konkoly Zsófia. Fotó: Víg Johanna/MPB

18:55: Konkoly Zsófia (SM9) női 200 m vegyes, döntő.
A pécsi úszó elképesztő tempót diktálva, 2:33.31-es időeredménnyel ért célba és szerzett újabb paralimpiai aranyérmet.

"A 400 méteres gyorsúszás döntője után is elmondtam, hatalmas kő esett le a szívemről, hiszen nagy megkönnyebbülés volt, hogy már az első nap után biztos lehettem abban: nem távozom aranyérem nélkül Párizsból! Ez azért is nagy dolog volt számomra, hiszen az első számban nem is számítottam aranyéremre” - emlékezett vissza Zsófi, majd kitért a mostani győzelmére is: 

"Mivel abszolút felszabadultan úsztam, a legjobb idővel sikerült a fináléba jutnom. De egy egészséges versenydrukk azért volt bennem. A döntőben eleinte csak csak magamra figyeltem, a spanyol lányt nem is nagyon vettem észre, csak az utolsó táv, a gyorsúszás előtt figyeltem arra, hol is van, így azért nagyon nehéz volt. Az, hogy tartalékoljak, eszembe sem jutott, próbáltam végig a nyakán maradni, mert azzal tisztában voltam: gyorsúszásban jó hajrára vagyok képes. Úgy érzem, mindent kiúsztam magamból,és ma már úgy vagyok vele: a 100 méteres pillangó mellett már a 200 méter vegyes is a kedvenceim közé tartozik!”

Konkoly Zsófia már háromszoros paralimpiai bajnok. Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

JUDO (Mars-mező Aréna)
10:00: J1 női 57 kg, nyolcaddöntő: Burányi Flóra 0-10 Karina Paula Gomez (ARG)

Burányi Flóra. Fotó: Víg Johanna / MPB

ATLÉTIKA (Stade de France)
10:04: Ekler Luca (T38) távolugrás, döntő:
A teljes mezőnynek a heves esőzéssel kellett megküzdenie a délelőtti döntőben, azonban Ekler Luca számára ez sem okozott problémát. A TFSE atlétája 5.56 méteres ugrásával megvédte paralimpiai bajnoki címét.

"A rossz időre már előző este elkezdtem a ráhangolódást, hiszen jelezték, hogy esőzés várható. De ekkora zivatarra én sem számítottam. Ám éppen ezért edzünk otthon is esőben, sárban, napsütésben, hogy minden körülményre felkészüljünk. A taktika az volt - és ezt beszéltem meg edzőmmel, Szalma Lászlóval, hogy hamar legyen meg az érvényes ugrásom, és utána lehet kockáztatni. Ami idegesítő volt, hogy a hatalmas esőzés miatt két ugrás között az átlagosnál többet kellett várni, ráadásul a harmadik kísérlet után az elektromos eredményjelző szenzora is elromlott, emiatt újabb 20 perc szünet következett. Ezek nem könnyítették meg a dolgomat, de megoldottuk a feladatot. Igazából három célom volt a távolugrás előtt: a címvédés, de azt hamar beláttam: ilyen körülmények között a paralimpiai és a világcsúcsomat nem tudom megdönteni...” nyilatkozta Luca a verseny után, majd hozzátette, címvédőként sokkal nehezebb dolga volt, "az viszont önbizalmat adott, hogy tudta, egészen más dimenzióban mozog, mint a többiek, így csak önmagára kellett odafigyelnie.

"A fejlődésem érdekében az épek versenyén is elindulok, hiszen az igazi fejlődést ez adja meg számomra, mivel ott minden egyes centiméterért meg kell küzdjek. Annyira sűrű a mezőny, hogy még egy döntőbe jutás is hatalmas bravúrt jelent." Újságírói kérdésre azt is elérulta, hogyan vélekedik arról, hogy a magyar parasport egyik "reklámarcává" kezd válni: "Ez egy lehetőség, amit szeretnék kihasználni és tudatosan élni vele. Ha a sikereimmel motiválhatom a kezdő parasportolókat vagy éppen a fogyatékossággal élő társadalmat – már megérte!”

Ekler Luca. Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

ASZTALITENISZ (South Paris Arena)
12:00: MS11 egyéni férfi elődöntő: Pálos Péter 0-3 Chen Po-Yen (TPE);
Pálos Péter ugyan nem bírt el ázsiai ellenfelével, de tiszteségesen helytállt a mérkőzés legvégéig. A Városi SE Dunakeszi sportolója London, Rio de Janeiro és Tokió után is érmet szerzett,  amely ezúttal bronz színben tündököl.

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Grand Palais)
NEGYEDDÖNTŐ
11:30: Női tőrcsapat negyeddöntő (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla): Magyarország 45-19 Franciaország;

ELŐDÖNTŐ
14:10: Női tőrcsapat elődöntő (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla): Magyarország 45-29 Hong Kong;

DÖNTŐ
20:00: Női tőrcsapat döntő (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla): Magyarország 34-45 Kina:

A bravúros szereplést és éremszerzést követően az immár tizenháromszoros(!) paralimpiai érmes Krajnyák Zsuzsanna értékelt: "A terv az arany volt, és majdnem sikerült is elérni a célt. Tokió óta arra készültünk, hogy itt döntőt vívjunk, néztük a kvalifikációt és az összes versenyen úgy szerepeltünk, hogy könnyebb águnk legyen a paralimpián. A csapat összes tagja egymásért küzdött, szuperül együttműködtünk, ennek egy gyönyörűen csillogó ezüstérem lett az eredménye" - nyilatkozta az m4sport.hu-nak.

A kerekesszékes vívó hetedik paralimpiáján 13. érmét nyerte, ezt még nehéz feldolgoznia: "Még keresem a szavakat... nehéz visszatartani a könnyeket, talán nem is kell, de még az érzelmek játszódnak bennem. Nagyon nehéz napokon vagyok túl, a tőr volt a fő számom, de szeretném továbbra is élvezni, abból ilyen nagy eredmények is kisülhetnek" – mondta a folytatásról, hozzátéve, hogy a reggel hatos busszal már jön is vissza a Grand Palais-ba, így az is felmerült benne, hogy itt alszik.