Menüpontok

Pap Bianka 200 vegyesen versenyez utoljára Párizsban, Kiss Péter Pál megvédheti címét kajakban, de a női párbajtőrcsapatnak és atlétáinknak is drukkolhatunk - Párizs2024 10. nap

Paralimpiai bajnoki címvédése után Pap Bianka 200 vegyesen indul az úszók utolsó versenynapján Párizsban. Kajak-kenusaink közül Kiss Péter Pál KL1 200 méteren védheti meg címét a játékokon, és lehet kétszeres bajnok. A női párbajtőrcsapat versenyszámaival fejeződik be a kerekesszékes vívás, míg atlétáink közül Ekler Luca és Luterán Petra is futószámban lesz látható.

ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)
09:39: Pap Bianka és Hotz Csenge (SM10) női 200 m vegyes, előfutam;
Bianka a selejtező legjobb időeredményével (2:33.28) jutott a fináléba, Hotz Csengét szabálytalan úszás miatt kizárták az előfutamból.

17:37: Pap Bianka (SM10) női 200 m vegyes, döntő:

Pap Bianka szenzációs úszással és 2:29.02-es időeredménnyel az ezüstérmet szerezte meg, ezzel teljessé vált a párizsi medálkollekciója. A szám erősségét jól jelzi, hogy az újdonsült paralimpiai bajnok kínai Meng Zhang Ázsia-csúccsal nyert.

Fotó: Lénárt Márton/MPB

KEREKESSZÉKES VÍVÁS (Grand Palais)
10.00: női párbajtőrcsapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla) negyeddöntő: Magyarország 27-45 Kina.

„Én a párbajtőrcsapathoz nem tudok érdemben hozzászólni, a tőr miatt érzek felelősséget, amire nagyon büszke vagyok. Mindig nagyon bízom a lányokban, nagyon ügyesen vívtak. Egyéniben nagyobbat akartam alkotni, de a csapat mindenért kárpótolt, boldog vagyok, hogy kijött belőlünk a sok munka” – nyilatkozta Hajmási Éva az m4sport.hu-nak.

„Amikor az ember éremmel megy haza, nem lehet szomorú, de pénteken kicsit az voltam. Nem szeretném semmire fogni, de nagyon hiányzott nekem, hogy kipihenten érkezzek a párbajtőr egyénire, hiszen hajnali háromkor tudtam lefeküdni a tőrcsapat napja után. Nyilván tudtuk, hogy most Kínával kerülünk össze, megvolt a taktikánk, most sajnos nem jött össze” – nyilatkozta Krajnyák Zsuzsanna az m4sport.hu-nak.

Hálás vagyok az ezüstért, amit együtt megnyertünk, de ennek a csapatnak köszönhetem a kitartást és az erőt, ami megvolt bennünk végig. Szerencsére az orvosi és szakmai stáb sokat segített, hogy a kisebb sérülésemet a páston ne érezzem, az adrenalin is vitt előre az egész paralimpián” – vette át a szót Mező Boglárka.

„Sajnálom, hogy pont Kínával kerültünk össze, mert bármelyik másik csapattal fel tudjuk venni a versenyt, erről tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, ami be is bizonyosodott. A párbajtőr egyéni után kicsit elöntöttek az érzelmek, pedig ez nem szokott velem megtörténni, de valami most összetört bennem” – fejezte be az értékelést Veres Amarilla.

Fotó: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

KAJAK-KENU (Vaires-sur-Marne)
Az "A" és "B" döntők kiírásra kerülnek, ha a magyar sportoló végzett a középfutamában.
10:00: Suba Róbert férfi KL1 200 m, középfutam;
A szegedi kajak-kenus a második legjobb idővel jutott a fináléba.

10:12: Kiss Tibor férfi KL2 200 m, középfutam;
Tibor a futamában ötödik lett, így "B" döntőben folytatja a szereplését.

11:28: Kiss Tibor férfi KL2 200 m, B döntő;
Tibor másodikként végzett a döntőben 44.45-ös időeredménnyel. Összesítésben a 10. helyen zárt.

10.28: Boldizsár Dalma női VL2 200 m, középfutam;
A szegedi fiatal sportoló a középfutamból a B jelölésű fináléba jutott tovább.

11:44: Boldizsár Dalma női VL2 200m, B döntő;
Boldizsár Dalma másodikként fejezte be a VL2 200 méteres futam B döntőjét 1:11.23-as idővel. Összesítésben 10. helyen zárt.


11:20: Kiss Péter Pál és Suba Róbert férfi KL1 200 m, döntő;
Kiss Péter Pál megvédte paralimpiai bajnoki címét, méghozzá 44.55 másodperces paralimpiai csúccsal. 
"Az évem sokkal nehezebb volt, mint amilyennek maga a verseny tűnt. Nagyon mélyről indultam - nyilatkozta az MTI-nek. - Tavasszal egy kondiedzés közben mellizomsérülést szenvedtem, sok gyógytorna, ultrahangos kezelés következett. Mentálisan is megviselt, hogy a sérülés miatt a szegedi Európa- és világbajnokságon sem indulhattam. Most ezért kárpótolt, hogy itt volt a családom a lelátón és rajtuk kívül is sokan szurkoltak nekem a helyszínen."

Kiss Péter Pál gyakorlatilag az utolsó szalmaszálba kapaszkodva jutott ki a paralimpiára, miután megnyerte az otthoni szétlövést jóbarátja, Juhász Tamás ellen - mint mondta, lelkileg ez sem volt könnyű. A szombati versenyről az immár kétszeres paralimpiai bajnok a következőt mesélte: "A rajthoz közeledve majdnem beborultam, az egy kicsit kizökkentett, de próbáltam ismét fókuszálni. Tudtam, hogyan szeretnék versenyezni. Kicsit beragadtam, de tudatosan próbáltam óvatosabb rajtot venni, mert a tapasztalatok alapján egy éles rajtnál azért tud fájni a korábban sérült mellizmom. Próbáltam biztosra menni, ez sikerült, utána pedig jó volt az iramváltás is, jól fel tudtam venni a sebességet, amivel itt is győzni tudtam." Elárulta, az utóbbi két-három hétben teniszkönyök is kialakult nála, szenvedett vele, de próbálta félretenni a fájdalmat és sikerült megvalósítania azt, amit eltervezett, és kihajtania magát. Azt mondta: most jön a megérdemelt pihenés és a tanulmányait is folytatja a Testnevelési Egyetem rekreációs szakán.

Fotó: Szalmás Péter/MPB

Suba Róbert 48.96 másodperccel a negyedik helyen ért célba. Összességében elégedett volt a teljesítményével, bár mint mondta, előzetesen a dobogóra szeretett volna kerülni. "Sajnos sok volt a hátráltató körülmény. Betegséggel is küszködtem, otthon pedig sokkal jobb időket mentem a 35 fokban. Itt az előfutamban 12-13 fok volt széllel, nagyon fáztam, éreztem, hogy nem vagyok jól bemelegedve. Ez lelkileg is visszavetett. Utána azonban gondoltam a kiskőrösi iskolában a szurkolótáboromra, ez erőt adott. Összességében elégedett vagyok a negyedik hellyel és megyek tovább, hiszen van még egy számom" - nyilatkozott az MTI-nek a szegedi sportoló, aki vasárnap VL2-ben, vagyis kenuban versenyez majd.

Fotó: Szalmás Péter/MPB

ASZTALITENISZ (South Paris Arena)
12:00: WS9 egyéni női elődöntő: Szvitacs Alexa 0-3 Karolina Pek (POL);
A GYAC Aréna sportolója ugyan kikapott a lengyel riválisától, de paralimpiai bronzérmes lett a számban.

ATLÉTIKA (Stade de France)
12:41: Luterán Petra (T47) női 200 m síkfutás, előfutam: nem jutott tovább a döntőbe.

20:31: Ekler Luca (T38) női 400 m síkfutás, döntő.