Menüpontok

A paralimpiát követően a világbajnokságon remekeltek parakajak-kenusaink

A Koppenhágában megrendezett nemzetközi versenyre tíz fős delegációval utazott ki a magyar válogatott, kevesebb, mint másfél héttel a XVI. Paralimpiai Játékok lezárását követően. Kajak-kenusaink ismét remekeltek, egy arany, valamint két bronzéremmel térhettek haza az integrált világbajnokságról.

A tokiói paralimpia után nem volt sok idejük a pihenésre kajak-kenusainknak, nagyjából másfél hét itthon tartózkodást követően, észak felé vették az irányt. A koppenhágai vb-t integrálva, az épekkel együtt, szeptember 16-19. között rendezték meg. Az első magyar érem KL1 – 200 méteren született meg, mely Kiss Péter Pál paralimpiai bajnokunk nevéhez fűzhető. A fiatal sportoló magabiztosan ért elsőként célba, ezzel megvédve világbajnoki címét. Ugyancsak ebben a versenyszámban indult el Suba Róbert, aki tovább szépítette a mieink eredményeit. Rio de Janeiro paralimpiai ezüstérmese hatalmasat küzdött, végül a harmadik helyen ért célba. A Tokióban bronzérmet szerző Varga Katalin is csatlakozott a világbajnokság érmeseinek névsorához. Kata KL2 – 200 méteren szállt vízre, és sikerült megismételnie paralimpiai sikerét, harmadikként evezett át a célon.

A koppenhágai világbajnokság válogatott tagjai:
Molnárné Tóth Julianna, Molnár Nikoletta, Pulai Erika, Varga Katalin, Kiss Erik, Kiss Péter Pál, Rescsik Csaba, Rozbora András, Suba Róbert, Török Dávid,

További eredmények itt érhetők el

MTI: Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Világbajnoki címét megvédő Kiss Péter Pál mesélt a koppenhágai élményeiről:
„Nehéz volt motivációt szerezni, hiszen a paralimpia után két héttel újra vízre kellett szállnom, sok idő nem jutott a pihenésre. Ettől függetlenül vártam már ezt a nemzetközi versenyt is. Szerencsére a Dán fővárosból többet láthattunk, mint Tokióból, eléggé látványos volt minden. A verseny körülményei nem voltak a legideálisabbak, sokszor nem volt megfelelő az akadálymentesítés, az időjárás pedig nagyon szeles, hideg volt. Igyekeztünk edzőmmel, Pruzsina Istvánnal kihozni a maximumot ebből a világbajnokságból. Az külön pozitívum, hogy feltűnt egy új orosz versenytársam, akivel még a későbbiekben nagy küzdelmeink lehetnek.”

A világbajnokság remek magyar sikereivel kajak-kenusaink befejezték a nemzetközi versenyzést az idei szezonban.