Menüpontok

Ünnepélyes esküt tett a XVI. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokra utazó magyar csapat

77 fős sportolói csapat vesz részt a XVI. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon– hangzott el a magyar csapat ünnepélyes fogadalomtételén, Budapesten, a Sándor-palotában, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében.

Az év egyik legnagyobb humanitárius és sport-eseménynek Németország fővárosa, Berlin ad otthont, ahova az edzők és a további kísérőkkel együtt összesen 112 fős delegációval indul útjára a magyar csapat.

Az eskü szövegét Lipták Viktória judos és Varga Máté úszó mondta el, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség nagykövetének közreműködésével.

A Sándor-palotában tartott ünnepségen Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte elsőként a Berlinbe készülő küldöttséget.

Az államfő köszöntőjében elmondta: ünnepelni gyűltek össze, hiszen a csapat tagjai esküt tesznek, azt vállalva, hogy becsületesen, töretlen akarattal, a legjobb tudásuk szerint készülnek a speciális olimpiára. Az államfő hozzátette, hogy személyesen is megtekinti majd a berlini játékok megnyitóját, és bátorítást nyújt a szurkolók padjaiból is.

“Példák ők kitartásból és eltökéltségből, akik büszkén és bátran képviselik majd Magyarországot Berlinben a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon, akikre mi is büszkék vagyunk. Hajrá magyarok!”-zárta ünnepi beszédét Novák Katalin.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) elnöke, a küldöttséget vezető Lengyel Lajos is
méltatta a sportolókat. „Számunkra a legnagyobb ajándék, hogy sportolóink átélhetik az olimpia varázsát a német fővárosban. A magyar csapat közel 200 ország sportolójával együtt vesz részt a megmérettetésen. Fantasztikus élmény mindenki számára a köztársasági elnök rezidenciáján, a Sándor-palotában lenni. Innen indultunk négy évvel ezelőtt is a nagy versenyre, és köszönöm, hogy ez a lehetőség most is megadatott a számunkra" – emelte ki beszédében az elnök. Hozzátette: Hisszük, hogy a világesemény, az általa szerzett tapasztalatok és a pozitív eredmények még inkább elősegítik társadalmunkban az elfogadást, a befogadást és a megértést. Vár minket a játékok játéka és vele együtt a szeretet, az optimizmus, az életvágy és a szabadság.”

Lengyel Lajos kiemelte, Novák Katalin az első köztársasági elnök, aki elkíséri a mindenkori magyar speciális olimpia csapatot a versenyre, és június 17-én, a delegáció élén vonul majd a stadionban. A szövetség elnöke emellett megköszönte, hogy a köztársasági elnök vállalta a fogyatékossággal élők, a szegények, az elesettek támogatását. Lengyel Lajos arról is szólt, hogy a berlini magyar nagykövetségen fotókiállítás lesz, amely a speciális olimpia több mint 30 évét mutatja be.

Az ünnepségen részt vett többek között az olimpiai bajnok Gyurta Dániel, továbbá Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Fürjes Balázs, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezését és lebonyolítását irányító testület társelnöke is.

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékok ünnepélyes megnyitója június 17-én lesz, a versenyek június 18-án kezdődnek és június 25-éig tartanak.

Berlinben az alábbi 15 sportágban indulnak a magyar speciális olimpikonok: asztalitenisz, atlétika, bocsa, bowling, erőemelés, judo, görkorcsolya, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna, úszás.

 A 2023-as világeseményen 190 ország 7000 sportolója méri össze tudását. A családtagok, hozzátartozók mellett várhatóan 9000 családtag, 4000 VIP vendég, 300 000 néző és 20 000 önkéntes lesz jelen a világeseményen. 

 A delegációt és a résztvevőket Szőcs Diána atléta, a budapesti Csalogány DSE versenyzője köszöntötte, Bőr István: A Bajnok című versével.

A legutóbbi nyári játékokon, 2019-ben, Abu Dhabiban a magyar csapat összesen 32 db aranyérmet, 26 db ezüstérmet, 11 db bronzérmet, 12 db 4. helyezést, 6 db 5. helyezést és 1 db 6. helyezést szerzett.

A Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról hazaérkező csapat ünnepélyes fogadása 2023. június 27-én, 10:00 órakor lesz Budapesten, a Magyar Sport Házának, I. emeleti Konferenciatermében.

Képek: Magyar Speciális Olimpia Szövetség