Menüpontok

Dobogóközeli eredményekkel zártuk a limai parasportlövő világbajnokságot

Szeptember 19 - 29. között Peru fővárosa, Lima adott otthont a parasportlövészet idei legrangosabb versenyének, ahol 54 nemzet 258 sportolója mérte össze tudását. Az eseményen két magyarért is szurkolhattunk: a paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztina és az Európa-bajnoki bronzérmes Rescsik Csaba több fegyvernemben is versenyzett. A döntős eredmények tekintetében Krisztina egy negyedik, Csaba pedig egy ötödik és egy hatodik helyezéssel térhet haza a dél-amerikai világbajnokságról. Bár ez alkalommal nem sikerült dobogóra állniuk, így sem lehetnek elégedetlenek idei teljesítményükkel, hiszen korábban már mindketten kvalifikálták magukat a jövő évi párizsi paralimpiára.

Dávid Krisztina, a BHSE versenyzője szeptember 22-én a nők és a férfiak közös P3 25 méteres pisztoly számában kezdte meg a versenyzést. Remek pontlövészete után a 3. helyen várta a folytatást, és a gyorslövés során is csak egy versenyző került elé. Egyedüli nőként a nyolcas döntőben versenyezve végig közel állt az éremszerzéshez. Végül 4. helyen végzett, ami óriási bravúr a 34 fős mezőnyben.

Két nappal később a szintén vegyes P4 50 méteres pisztoly számban versenyzett. Itt is jól kezdett, de az ötödik sorozat egy gyengébb találatával kikerült a döntőt jelentő nyolcas fogatból. Ugyanakkor mind az 521-es ponteredménye, mind a 13. helyezése az eddigi legjobb világbajnoki szereplésének számít ebben a kategóriában.

Szeptember 25-én a nők P2 10 méteres légpisztoly kategóriájában – ami hagyományosan a legeredményesebb száma – tőle szokatlan módon gyengébb sorozatokkal kezdett. Bár a harmadik sorozatban sikerült javítania, sajnos ez sem volt elég a döntőbe jutáshoz. Ezzel egy nagyon hosszú, 2013 óta tartó döntős sorozat szakadt meg számára: ez idő alatt sorozatban huszonhárom alkalommal volt döntős a P2 10 méteres női légpisztoly számban.

Rescsik Csaba, a Cél-Tudat SE versenyzője szintén szeptember 22-én, az általa leginkább kedvelt R1 10 méter légpuska számban kezdte meg a versenyzést. Csaba az első lövéseket követően még a 20. helyen állt, ugyanakkor folyamatos javulásának köszönhetően 8. helyen sikerült döntőbe kerülnie. Végül a 19 éves magyar versenyző több nagy nevet megelőzve az 5. helyet szerezte meg, ezzel élete eddigi legjobb világbajnoki helyezését elérve.

Két nappal később a nők és a férfiak közös R3 10 méteres légpuska fekvő számában vette fel a harcot rekordszámú, 60 ellenfelével. (Korábban világbajnokságon soha nem volt ennyi indulója a kategóriának). Csaba jó teljesítményt nyújtott, ugyanakkor a mezőny rendkívül erős volt, egy-egy gyengébb sorozattal sok helyezést lehetett veszíteni, végül a 46. helyen végzett.

A verseny zárónapján R7 50 méter légpuska 3 testhelyzet kategóriában – junior világcsúcstartóként - képviselte hazánkat. Csaba ez alkalommal is parádés teljesítményt nyújtott, mind fekvő, mind álló testhelyzetben sikerült megdöntenie korábbi egyéni csúcsát, valamint összetett eredményével (1152 kör) új junior világcsúcsot is felállított. 7. helyen került döntőbe, amelyben végül egy helyet javítva 6. helyezettként zárt.

Sok szeretettel gratulálunk mindkét sportolónknak!

Az összefoglaló Karácsony Gyula szakágvezető beszámolói alapján készült. További eredmények és beszámolók elérhetők a Magyar Sportlövők Szövetségének honlapján:

https://www.hunshooting.hu/lima-2023-wsps-world-championship-lima