Menüpontok

Káprázatos sikert ért el Mocsári Bence a paratriatlon világbajnokságon

A spanyolországi Pontevedra városában megrendezett világbajnokságon Mocsári Bence egyedüli magyar parasportolóként képviselte hazánkat. A szeptember 22-24. között zajló rangos versenyen a PTS5 kategóriában érdekelt triatlonista negyedik helyen ért célba, ezzel 2012 után a sportág legnagyobb sikerét érte el.

A rangos, 13 főből álló mezőnyben a PSN Zrt. versenyzője remek tempót diktált és végig tartotta a lépést az élmezőnnyel. Elmondása szerint az év legfontosabb versenyére eltökélten készült, azonban három héttel az elutazás előtt egy balesetben enyhén megsérült a térde és pár napig nem tudott kerékpárra szállni. A helyzetet tovább nehezítette, hogy Pontevedrába nem érkezett meg a biciklije, így pedig veszélybe került a versenyzése. A Magyar Triatlon Szövetség közreműködésének köszönhetően végül sikerült kijuttatni a versenyeszközét, így Bence már rajthoz állhatott.

Fotó: Schmidt M. János

„Az úszás különleges volt, mert folyóban úsztunk szemben árral.” – emlékezett vissza a versenyre a pécsiek paratriatlonistája – „Jól ment nagyon a verseny főleg, az úszás. Az elején volt egy kis bunyó, de aztán a legjobb úszó lábvízére álltam és elhaladtunk a mezőnytől. Amikor visszafordultunk leszakadtak többen is és sikerült ötödikként a biciklimre szállni. Jól indult a kerékpározás, ugyanakkor sokat kellett fékeznem a távolságtartás miatt. Oda kellett figyelnem, hogy ne kapjak büntetéseket, mert az értékes percekbe került volna. Nagyon élveztem a dombos pályát és miután rendeződött a mezőny előztem, majd negyedik helyre jöttem fel. Így kezdtem meg a futást, ahol igyekeztem tartani a helyezésemet. Nyugodt, egyenletes, jó tempót tudtam menni és így haladtam át negyedikként a célvonalon. Azóta sem sikerült feldolgoznom, hogy ez így sikerült, nem számítottam rá. A célba érkezést követően nagyon boldog voltam és magával ragadtak az érzelmek.” – értékelte teljesítményét a vb-negyedik helyezett sportoló.

A PSN Zrt triatlonistája nemrég költözött Pécsre, ahol Tóth Szilárddal folytatta a felkészülését. „Az edzéseken új szituációkat gyakoroltunk. Legfőbbképp a váltásokra helyeztük a hangsúlyt és így készültem a világbajnokságra is. Tudtam, hogy azokat a szituációkat kell felelevenítenem Spanyolországban, amiket korábban lepróbáltunk. Nem volt rajtam túl nagy stressz és igyekeztem megfelelően kezelni a helyzetet, amit a sportpszichológusommal is alkalmaztunk. Tóth Szilárd határozott, de nyugodt természetű szakember és ezzel nagyon jó közeget teremtett nekem, aminek meg is lett az eredménye.” – összegezte gondolatait Bence, az edzőváltás kapcsán.

Mocsári Bence az eredményének köszönhetően a paralimpiai kvalifikációs ranglista ötödik helyére lépett elő. A jövő évi játékokra a legjobb kilenc sportoló kap indulási jogot.