Menüpontok

Mesteredzői címmel tüntették ki Szalma Lászlót a Magyar Edzők Napjának alkalmából

A szakember a paraatlétikában végzett odaadó munkájának eredményeként részesült a kitüntetésben. Szalma László közel hat éve segíti Ekler Luca világ- és Európa-bajnok, paralimpiai aranyérmes atléta felkészülését. A TFSE szaktekintélye mellett mesteredző címet kapott Hüttner Csaba (kajak-kenu), Plagányi Zsolt (úszás) is, míg az Ormai László-díjat Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya vette át a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF) rendezett vasárnapi ünnepségen.

Fotó: Nemzeti Sport

A Magyar Edzők Társaságának (MET) eseményén a különleges elismerést Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke adta át Szalma Lászlónak, míg tanítványa, Ekler Luca méltatta a mesteredzőnek választott szakembert.

A MET a Magyar Edzők Napja alkalmából mindezek mellett Életműdíjjal ismerte el a legsikeresebb szakembereket, valamint jutalmazták az Év utánpótlás-edzőjét is. Az ünnepi eseményen az egybegyűltek megemlékeztek a MET első elnökéről, örökös tiszteletbeli elnökéről, a közelmúltban 91 éves korában elhunyt Ormai Lászlóról, aki mostanáig nem hiányzott egyetlen ünnepségről sem.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár az ünnepélyes díjátadón elmondta: "A sportolók rendre a középpontban vannak, de a sikerek ünneplésekor, a méltatáskor nem szabad megfeledkezni az edzőkről, akik felfedezik gyerekeinkben a tehetséget, majd sikerre vezetik őket. A sportirányításban éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy minden korosztály edzőit, az utánpótlás-edzőket is támogassuk, elismerjük."

"Azért dolgozunk, hogy a magyar sportsikerek második, a sportolók után következő létrehozói, az edzők is megkapják az őket megillető elismeréseket. Köztünk vannak az állami sportvezetés, a sportági szövetségek képviselői, és ez jelzi, hogy ők is mennyire fontosnak tartják a közel tizenhatezer edző munkáját" - mondta köszöntőjében Molnár Zoltán, a MET elnöke.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy az edzők mindig téthelyzetben dolgoznak, mert lehet, hogy két vereség után már megszűnik a megbízatásuk. Büszkén említette meg, hogy a Mesteredző-díjjal elismertek 99 százaléka a TF-en szerezte képesítését.

A Magyar Edzők Társasága idén már ötödik alkalommal ünnepelte a Magyar Edzők Napját (szeptember 25.). A Mesteredző elismerést 1951-ben alapította az állami sportvezetés, és ezúttal hárman vehették át a kitüntetést. Ez a legértékesebb sportszakmai díj, mivel egy olyan grémium dönt az odaítéléséről, amelynek tagjai a magyar sport legeredményesebb edzőegyéniségei.
Hüttner, Plagányi és Szalma Mesteredzői címe mellett Edzői Életműdíjat kapott Kámán Ferenc (atlétika), Koós Hutás László (atlétika), Struhács György (birkózás), Hubik András (kajak-kenu), Péczely Szabolcs (labdarúgás), Mészáros Györgyné (ritmikus gimnasztika), Ördögh István (súlyemelés), valamint Osztie Géza (torna). Az Év utánpótlás-edzőjének járó elismerést Sótonyi Lászlónak (kézilabda) ítélték oda.

Forrás: MTI