Menüpontok

Címvédés és két érem a kerekesszékes vívó Európa-bajnokság harmadik napján

A kontinensviadalon a paralimpiai ezüstérmes Osváth Richárd (A kategória) tőrben aranyat, míg a szintén paralimpiai ezüstérmes Hajmási Éva (A kategória) kardban szerzett bronzérmet a párizsi Eb-n.

Osváth Richárd ezen sikerével a küldöttség első érmét szerezte meg és védte meg Európa-bajnoki címét, miután Emanuele Lambertinit 15:9 arányban múlta felül a döntőben. Az olasz ellenfele nem volt idegen számára, hiszen két évvel ezelőtt szintén vele küzdött meg a fináléban az elsőségért.

Szintén ezen a napon volt érdekelt Hajmási Éva, aki a georgiai Nino Tibilashvili-val csapott össze az elődöntőben. A küzdelemben a magyar vívó 15:5-re kapott ki riválisától és ezáltal egy bronz medált szerzett a küldöttségünk számára. A fegyvernemben több magyar is érdekelt volt: Veres Amarilla (A kategória) hetedikként, Nádasdy Anna (A kategória) nyolcadikként, míg Madarászné dr Mező Boglárka (B kategória) ötödikként zárták a versenynapot.

A férfi tőrözők között Zsolnai Sándor (A kategória) 15. lett, míg Gergely István a legjobb 16 között fejezte be az Eb-szereplését ebben a fegyvernemben.

A március 5. és 10. között zajló kerekesszékes vívó Európa-bajnokság kiemelten fontos, hiszen az eredmények beleszámítanak a paralimpiai kvalifikációs rendszerbe. Hazánk sportolói eddig 18 kvótát szereztek a párizsi játékokra: hetet úszásban, négyet kajak-kenuban, kettőt sportlövészetben, egyet-egyet asztaliteniszben, atlétikában, íjászatban, díjlovaglásban és kerékpárban. A fogyatékos sportmozgalom legnépszerűbb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.

2024.03.07.